Aronia jest krzewem często spotykanym na działkach i w ogrodach. Ma niewielkie wymagania glebowe. Osiąga wysokość 2-3 m. Jej owocami są cierpkie w smaku ciemnogranatowe jagody, zebrane w baldachogrona. Owoce te mają cenne właściwości zdrowotne. Zawierają witaminy (E, P, PP, C, witaminy z grupy B oraz prowitaminę A) i minerały (żelazo, potas, magnez, fosfor, jod oraz mangan).
Na co pomaga aronia ?
Badania wykazały, że spożywanie owoców aronii łagodzi skutki chemioterapii stosowanej do leczenia nowotworów. Potwierdzono również, że wyciągi z aronii regulują nadciśnienie tętnicze oraz chronią przed chorobami serca. Warto spożywać je również, jeśli dużo czasu spędza się przed komputerem, gdyż wspomagają regenerację wzroku, a zawarte w owocach antocyjany pozytywnie wpływają na polepszenie wzroku. Owoce aronii wykorzystuje się również do produkcji kosmetyków. Z powodzeniem można z nich przyrządzać smaczne, dżemy, soki i konfitury.
Picie soku z aronii jest skutecznym sposobem na zachowanie witalności i młodości. Ponadto aronię warto przyjmować w okresie przeziębień, gdyż jest istną bombą witaminową, która wzmocni układ odpornościowy oraz uchroni organizm przed infekcjami.