W białym kolorze spotyka się przede wszystkim warzywa cebulowe, czyli: czosnek, por, cebulę, chrzan; ale także warzywa rzepowate (rzodkiew i rzepa). Do białych warzyw zalicza się również kapusty białe, kalafiory, patisony oraz pieczarki.
To, że są białe, a nie kolorowe, w żaden sposób nie ujmuje im właściwości zdrowotnych. Wręcz przeciwnie, to białe warzywa są cennym źródłem naturalnych antybiotyków, mają działanie bakteriobójcze i działają przeciwzapalnie. W białych warzywach znajduje się również siarka, która obniża na poziom „złego cholesterolu”, leczy choroby skóry oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Spożywanie białych warzyw w naturalny sposób chroni nas przed chorobami. Dlatego też należy spożywać je szczególnie w okresie przeziębień i gryp. Jednym ze skutecznych sposobów na rozprawienie się z przeziębieniem, jest stosowany przez nasze babcie niezawodny syrop z cebuli. Nie można również zapominać o czosnku, który jako naturalny antybiotyk, jest silnie bakteriobójczy. Wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza pasożyty i odbudowuje florę jelitową.