Roślina ta charakteryzuje się dużą zawartością białka, dlatego też chętnie stosowana jest w daniach wegetariańskich, jako alternatywa dla białka zwierzęcego. Ponadto zawiera błonnik, dzięki czemu reguluje pracę jelit i powoduje uczucie sytości. Bób jest również bogaty w witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, wapń, węglowodany i inne. Jest niskokaloryczny i charakteryzuje się niską zawartością kwasów tłuszczowych. Można go spożywać w postaci gotowanej lub surowej, choć w procesie gotowania traci około 40% swoich cennych witamin i minerałów.
Pomimo nieocenionych właściwości zdrowotnych i walorów smakowych, bób nie jest dla każdego. Odradza się spożywanie tego warzywa osobą, które mają problemy z układem pokarmowym i nerkami oraz chorującym na dnę moczanową. Często, nawet u zdrowych osób jedzenie bobu w nadmiarze może powodować wzdęcia.
Uprawa bobu
Roślina ta występuje w wielu odmianach, które różnią się między sobą wielkością. Natomiast niezależnie od odmiany bób jest odporny na ujemną temperaturę. Łagodnie znosi przymrozki do -4°C. Najlepsze pod uprawę bobu są gleby ciężkie, gliniaste i wilgotne. Roślina ta kiełkuje już w temperaturze 3°C. Wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego. Nie jest wrażliwa na upały, ale wymaga dużego nawadniania, zwłaszcza w czasie suszy, bo wtedy słabo rośnie i zawiązuje mało strąków.
Nasiona bobu wysiewamy w marcu lub na początku kwietnia do gruntu. Wysiane w późniejszym terminie, mogą być zaatakowane przez czarną mszycę. W zależności od gleby, nasiona umieszczamy na głębokości kilku centymetrów (około 3 cm w przypadku gleb ciężkich i około 5 cm w przypadku gleb lżejszych), w odstępie 15-20 cm i w rzędach co 40 cm.
Gdy bób zawiąże dostateczną ilość strąków, obcina się wierzchołki roślin, w celu pozbycia się mszyc, które prawie zawsze występują na bobie. Obcięte, usunięte części należy zakopać. Bób zbiera się stopniowo w lipcu i w sierpniu. Często sieje się go, jako śródplon w innych warzywach, ale nie zaleca się wysiewania go po innych warzywach strączkowych.
Jak ugotować bób?
Najpierw płuczemy bób pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy wodą, tak żeby było jej 2 razy więcej niż bobu. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy bób (na średnim ogniu i pod przykryciem) przez około 15 – 20 minut, do momentu aż zmięknie, a na skórce pojawią się pomarszczenia. Młody bób zazwyczaj gotuje się krócej niż starszy.
Uprawa współrzędna – obok czego sadzić bób?
Dobrym towarzystwem dla bobu jest: brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta pekińska, kapusta głowiasta, brukselka, sałata, ziemniak.