Smaczne i bardzo zdrowe owoce, których sezon trwa dosyć krótko. Nieodłącznie kojarzą się z nastaniem lata i ciepłą aurą. Doskonale nawadniają organizm w czasie upałów, gdyż w 80% składają się z wody oraz dostarczają niezbędnych minerałów i witamin. Są pyszną przekąską. Wykorzystuje się je również do ciast, deserów, dżemów, kompotów.
Czereśnie zawierają witaminy: A, P, K, C, witaminy z grupy B oraz cenne składniki mineralne takie jak: jod, żelazo, wapń, potas, selen, cynk. W 100 g owoców znajduje się 63 kcal.
Właściwości czereśni
– Doskonale sprawdzają się w przypadku wyczerpania umysłowego, długotrwałego stresu, przynoszą ukojenie układowi nerwowemu.
– Usuwają toksyny z organizmu.
– Wzmacniają zęby i kości.
– Poprawiają pracę układu krwionośnego.
– Korzystnie wpływają na stawy.
– Zapobiegają anemii.
– Pomagają zachować szczupłą sylwetkę.
– Wspomagają leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego.
– Poprawiają stan skóry. Z czereśni można robić maseczki na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Mają one działanie ujędrniające oraz odżywiające skórę. Zapobiega również powstawaniu zmarszczek i opóźnia procesy starzenia się skóry.
Czereśnie nie dla każdego – surowych owoców powinni unikać osoby z chorobą wrzodową oraz osoby o wrażliwym żołądku.
Ogonki z czereśni
Nie tylko owoce czereśni mają szereg właściwości zdrowotnych. Ich ogonki najczęściej wyrzucane do kosza również wykazują pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. W postaci suszonej lub świeżej można je wykorzystać do parzenia herbatki, która pomaga m.in. w oczyszczaniu organizmu z toksyn, działa przeciwzapalnie, przyśpiesza metabolizm, a także jest pomocna w dolegliwościach dróg moczowych.
Jak zrobić herbatę z ogonków z czereśni?
Świeże lub suszone szypułki czereśni należy gotować na małym ogniu przez około 15 minut, a następnie odstawić na kilka minut. Można również nalać ogonki wrzątkiem i zostawić napar do naciągnięcia przez kilkanaście minut. W smaku taka herbatka jest dosyć gorzka, dlatego można ją dosłodzić miodem.
Rady:
-Czereśnie można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Przed zamrożeniem czereśni należy wcześniej obrać je z ogonków.
-Do zmycia ubrudzonych czereśniami rąk nada się sok z cytryny.
-Dojrzewające owoce czereśni przyciągają do sadu szpaki, które wydziobują owoce. W celu zabezpieczenia drzewek i owoców można rozłożyć na nich siatki ochronne lub zastosować dźwiękowe odstraszacze, czy też poprzywiązywać do gałązek kawałki folii.