Czerwone warzywa i owoce swoją barwę zawdzięczają karotenoidom, flawonoidom i antocyjanom. Im intensywniejszy mają kolor, tym są zdrowsze. Flawonoidy są pomocne w przyswajaniu witaminy C, zapobiegają miażdżycy oraz mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Korzystnie wpływają na stan paznokci, skóry i włosów. Duże ilości flawonoidów znajdziemy w truskawkach, ale także wiśniach, malinach, czereśniach, żurawinie.
W czerwonych owocach i warzywach zawarty jest również likopen, który jest silnym antyoksydantem. Likopen opóźnia procesy starzenia się komórek. Pozytywnie wpływa na kości i zapobiega osteoporozie. Jeżeli chodzi o przyswajalność likopenu, to jest on najbardziej przyswajalny po obróbce termicznej, czyli np. w postaci zupy czy sosów, pomidory. Warzywa i owoce zawierające likopen to: arbuzy, czerwona papryka, truskawki, jabłka, buraki.
Czerwone owoce i warzywa korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, serca i układu krwionośnego, obniżają ciśnienie krwi. Działają przeciwnowotworowo oraz zapobiegają artretyzmowi. Zawarte w nich cenne składniki odżywcze wpływają również odmładzająco na organizm.