Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Permakultura Rośliny w moim ogrodzie Warzywa

Czosnek pospolity (Allium sativum L. )

2 min czytania
0
0
Czosnek pospolity (Allium sativum L. )

Czosnek pospolity (zwyczajny) jest byliną charakteryzującą się większą wytrzymałością na niskie temperatury i przymrozki niż cebula. W momencie dojrzewania wymaga jednak wysokich temperatur i odpowiedniego nasłonecznienia, dlatego należy sadzić go na stanowiskach słonecznych, ale dobrze poradzi sobie również w półcieniu. Najlepiej rośnie na glebach żyznych i wilgotnych.

Czosnek rozmnaża się z tzw. ząbków (pojedynczych cebulek otrzymanych w wyniku podziału główki) lub z cebulek powietrznych, które wyrastają na pędach kwiatostanowych. Wyższe plony czosnku uzyskuje się z ząbków niż z cebulek.

Jak sadzić czosnek?

Czosnek sadzi się od końca marca do początku kwietnia. Można go również sadzić jesienią pod koniec października lub w listopadzie. Posadzony jesienią utworzy większe główki i szybciej dojrzeje. Ząbki czosnku sadzi się piętką w dół na głębokość 3-5 cm, a jesienią na głębokość 5-8 cm; w rzędach co 6 -10 cm. Pomiędzy rzędami należy zachować odstęp około 20 cm. Czosnek zbiera się, gdy szczypior zaczyna zasychać, czyli w lipcu i sierpniu. Po przesuszeniu należy przechowywać go w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Ważne jest przy zbiorze czosnku, aby nie dopuścić do całkowitego zeschnięcia szczypioru. Łatwo wówczas będzie się odrywał, ale też cebula rozpadnie się wtedy na ząbki – taki czosnek nie będzie nadawał się na przechowywanie.

Właściwości i zastosowanie czosnku

W medycynie ludowej czosnkiem leczono choroby skóry, zębów, rany, zaczerwienienia po ukąszeniu owadów. Obecnie nadal jest bardzo ceniony ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze. Czosnek zawiera: chrom, magnez, kobalt, błonnik, aminokwasy, cukry, saponiny oraz związki siarkowe. Jest naturalnym antybiotykiem. Wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, odbudowuje florę jelitową (zwłaszcza po kuracjach antybiotykowych), zwalcza pasożyty. Pozytywnie działa na cerę, szczególnie problematyczną z wypryskami oraz wzmacnia włosy i paznokcie. W kuchni jest niezastąpioną przyprawą do zup, sosów, dań obiadowych, sałatek.

Najlepiej spożywać go na surowo, gdyż wtedy zachowuje swoje cenne właściwości lecznicze. Optymalna dawka to 2-3 ząbki dziennie i nie należy jej przekraczać. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży oraz dzieci poniżej 1 roku życia. Nie jest również wskazany osobom, które przyjmują leki na rozrzedzenie krwi oraz chorym na ostre zapalnie krtani i zapaleni płuc.

Post Views: 1 914
Tagi: ekologiczne warzywanaturalny antybiotyksadzenie czosnkuuprawa czosnkuuprawa warzyw
UdostępnijUdostępnijPrzypnij1
Poprzedni post

Brokuł

Następny post

Krwawnik pospolity (Achilla millefolium L.)

PowiązanePosty

Sadzonki papryk
Warzywa

Papryka – uprawa i właściwości

Pietruszka
Warzywa

Pietruszka – właściwości i uprawa

Ziemniaki
Warzywa

Ziemniaki

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek
Warzywa

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek

Kapusta brukselska (brukselka)
Warzywa

Kapusta brukselska (brukselka)

Podsumowanie zbiorów warzyw z naszej permakultury z roku 2020
Warzywa

Marchew

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda