Barwienie jajek to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych i choć na rynku łatwo dostępne są specjalne farby oraz barwniki, to warto skorzystać z naturalnych metod i wykorzystać do zabarwienia skorupek jajek to, co akurat mamy w kuchni.
Należy pamiętać, że używając naturalnych barwników, nie uzyskamy takich żywych kolorów, jak podczas użycia barwników chemicznych. Aby mimo wszystko kolor był dość intensywny, warto wybrać jajka z jaśniejszą skorupką. Wtedy jest większa szansa, że takie jajko zostanie odpowiednio zabarwione.
Barwienie jajek jest bardzo proste. Wystarczy ugotować je w wodzie z dodatkiem, który nada im kolor. W zależności od tego, jakie chcemy uzyskać zabarwienie, możemy użyć:
– łupin z cebuli – jest to najpopularniejsza metoda barwienia jajek na ciemny brązowo-bordowy kolor.
– łupin orzecha włoskiego – dzięki nim uzyskamy jajka w kolorze czarnym.
– czerwonej kapusty – nada ona fioletowy kolor.
– czerwonej kapusty z dodatkiem kilku kropel octu – uzyskamy granatowy kolor.
– kurkumy – zabarwi jajka na żółto.
– pietruszki lub świeżego szpinaku – nadadzą one jajkom zielony kolor.
– czarnej herbaty – zabarwi na brązowo.
– mrożonych maliny – nadadzą kolor jasnoczerwony.
– buraków – zabarwią jajka na różowo.
Zabarwione jajka ostrożnie wyjmujemy z garnka i przecieramy ręcznikiem papierowym, a następnie odkładamy do wyschnięcia. Na tak zabarwionych skorupkach jajek można wydrapywać wzorki. Można również przed zabarwieniem ozdobić je stopionym woskiem.
Ciekawostki i wierzenia ludowe
– Jajko jest symbolem życia i płodności. W religii chrześcijańskiej symbolizuje święta wielkanocne.
– Skorupki jajek zakopane pod drzewami owocowymi mają przynieść obfite zbiory owoców.
– Umycie twarzy wodą z miski, w której na dnie leżała pisanka dodaje zdrowia i urody.
– Gotowane lub smażone jajka były dawane pasterzom, którzy po raz pierwszy wypędzali bydło na trawę wczesną wiosną. Taki pokarm miał zapewnić im ochronę oraz ich zwierzętom.
– W medycynie ludowej jajka stosowano jako środek do leczenia przeziębień, febry, żółtaczki. W pozbyciu się tych chorób jajko toczono po ciele chorego.
Źródło fot. www.pixabay.com