Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Permakultura
    • Moja permakultura – blog
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Permakultura
    • Moja permakultura – blog
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Permakultura Rośliny w moim ogrodzie Warzywa

Dynia (Cucurbita L.)

4 min czytania
0
0
Dynia (Cucurbita L.)

Dynie są jednorocznymi roślinami zawierającymi dużo beta-karotenu i stąd ich pomarańczowa barwa. Warzywo to jest bogate w cenne minerały takie jak: magnez, potas, wapń, sód, żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminy C, A, PP, a także kwas foliowy. Ma w sobie dużo białka i błonnika. Dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej jest pomocna w leczeniu zaparć. Pobudza wydzielanie żółci, regeneruje wątrobę oraz reguluje przemianę materii. Pozytywnie wpływa na wzrok, wspomaga pracę mózgu, poprawia koncentrację i pamięć. Dedykowana jest osobom uczącym się oraz pracującym umysłowo.

Zbiór dyni

Popularne odmiany dyni

Patison

Odmiana dyni zwyczajnej. Jej owoce kształtem przypominają foremny dysk. W zależności od odmiany patisony mogą mieć barwę białą, kremową lub jasnozieloną. Owoce osiągają średnicę około 20 cm. Waga patisonów może wynosić od 0,5 do 2 kg. Skórka patisonów jest delikatna, dlatego młodych owoców nie trzeba obierać. Warzywo lekkostrawne, dietetyczne, reguluje przemianę materii. Jest bogate w witaminy B1, B2 oraz witaminę C. Z patisonów można przyrządzić smaczne danie z farszem. Idealnie sprawdzą się do grillowania.

Cukinia

Odmiana dyni zwyczajnej o wydłużonych owocach barwy ciemnozielonej lub żółtej z białymi cętkami. Owoce wyrastają na około 40-50 cm długości. Cukinie zawierają dużo wody i błonnika oraz witaminy A, C i witamin z grupy B. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Najsmaczniejsze do spożycia są cukinie, które wyrosną do około 25 cm, gdyż ich skórka jest delikatna i miękka. Do przechowywania natomiast lepiej wybierać starsze i większe owoce.

Bambino

Odmiana z gatunku dyni olbrzymiej. Wysoko plenna. Jej owoce są kuliste lub lekko spłaszczone o wadze około 10 kg, ale zdarzają się także większe. Miąższ jest ciemnopomarańczowy. O dojrzałości warzywa świadczy pojawienie się na dyni szarej siateczki. Warto jednak zbierać je jeszcze przed pełną dojrzałością, czyli w momencie pojawienia się pierwszych drobnych pęknięć. Wtedy dynia jest najsmaczniejsza i łatwiej ją pokroić.

Dynie, cukinie i kabaczki

Uprawa dyni

Dynie najlepiej rosną na stanowiskach słonecznych osłoniętych od wiatru. Często wysiewają się na kompoście, jednak pobierają z niego dużo substancji odżywczych, zubożając go. Nasiona należy siać od połowy maja wprost do gruntu (2-4 nasiona na 3-4 cm głębokości). Po wzejściu należy zostawić tylko jedną roślinę, najsilniejszą. Pod koniec sierpnia należy przyciąć wszystkie wierzchołki pędów nad drugim liściem, za ostatnim zawiązkiem. Dzięki takiemu zabiegowi roślina przestanie rosnąć, ale za to szybciej dojrzeją owoce. Dojrzałe kabaczki zbiera się przez całe lato, natomiast dynię olbrzymią dopiero jesienią tuż przed przymrozkami. Patisony zbieramy, gdy osiągną dojrzałość lub są kilka dni po przekwitnięciu. Zebrany plon można przechowywać całą zimę w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Obok czego sadzić dynię? Dobrym towarzystwem dla dyni jest: kukurydza, rumianek, fasola, pokrzywa.

Potrawy z dyni

Warzywa te mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najczęściej przyrządza się z nich zupy krem, a także farsze, placki. Bardzo popularne jest również ciasto z dyni oraz dżemy dyniowe. Jako zdrową przekąskę warto wybrać pestki z dyni, które nie dość, że są smaczne, to pozwalają pozbyć się pasożytów z organizmu. W tym celu należy je spożywać na surowo, gdyż poddane obróbce termicznej tracą swoje właściwości. Można je dodawać do sosów i sałatek. Ponadto spożywanie pestek dyni wpływa na poprawę stanu włosów i skóry. Spożywanie tego warzywa zwiększa odporność organizmu, opóźnia proces starzenia oraz obniża ryzyko choroby wieńcowej.

Wpis o uprawie dyni i cukinii na kompostowniku

Post Views: 970
Tagi: cukiniadyniaekologiczne warzywapatisonsadzenie dyniuprawa dyniuprawa warzyw
UdostępnijUdostępnijPrzypnij1
Poprzedni post

Nasturcja (Tropaeolum L.)

Następny post

Sałata (Lactuca L.)

PowiązanePosty

Sadzonki papryk
Warzywa

Papryka – uprawa i właściwości

Pietruszka
Warzywa

Pietruszka – właściwości i uprawa

Ziemniaki
Warzywa

Ziemniaki

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek
Warzywa

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek

Kapusta brukselska (brukselka)
Warzywa

Kapusta brukselska (brukselka)

Siej doły i góry, bo nie wiesz jaki rok który – podsumowanie zbiorów z mojej permakultury z roku 2020
Warzywa

Marchew

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (29)
  • Moja permakultura – blog (32)
  • Natura (44)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (11)
  • Porady ogrodnicze (50)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (20)
  • Rośliny lecznicze (25)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (29)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Przygotowanie permakulturowego ogrodu do zimy
Moja permakultura - blog

Przygotowanie permakulturowego ogrodu do zimy

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Permakultura
    • Moja permakultura – blog
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda