Dynie są jednorocznymi roślinami zawierającymi dużo beta-karotenu i stąd ich pomarańczowa barwa. Warzywo to jest bogate w cenne minerały takie jak: magnez, potas, wapń, sód, żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminy C, A, PP, a także kwas foliowy. Ma w sobie dużo białka i błonnika. Dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej jest pomocna w leczeniu zaparć. Pobudza wydzielanie żółci, regeneruje wątrobę oraz reguluje przemianę materii. Pozytywnie wpływa na wzrok, wspomaga pracę mózgu, poprawia koncentrację i pamięć. Dedykowana jest osobom uczącym się oraz pracującym umysłowo.

Popularne odmiany dyni
Patison
Odmiana dyni zwyczajnej. Jej owoce kształtem przypominają foremny dysk. W zależności od odmiany patisony mogą mieć barwę białą, kremową lub jasnozieloną. Owoce osiągają średnicę około 20 cm. Waga patisonów może wynosić od 0,5 do 2 kg. Skórka patisonów jest delikatna, dlatego młodych owoców nie trzeba obierać. Warzywo lekkostrawne, dietetyczne, reguluje przemianę materii. Jest bogate w witaminy B1, B2 oraz witaminę C. Z patisonów można przyrządzić smaczne danie z farszem. Idealnie sprawdzą się do grillowania.
Cukinia
Odmiana dyni zwyczajnej o wydłużonych owocach barwy ciemnozielonej lub żółtej z białymi cętkami. Owoce wyrastają na około 40-50 cm długości. Cukinie zawierają dużo wody i błonnika oraz witaminy A, C i witamin z grupy B. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Najsmaczniejsze do spożycia są cukinie, które wyrosną do około 25 cm, gdyż ich skórka jest delikatna i miękka. Do przechowywania natomiast lepiej wybierać starsze i większe owoce.
Bambino
Odmiana z gatunku dyni olbrzymiej. Wysoko plenna. Jej owoce są kuliste lub lekko spłaszczone o wadze około 10 kg, ale zdarzają się także większe. Miąższ jest ciemnopomarańczowy. O dojrzałości warzywa świadczy pojawienie się na dyni szarej siateczki. Warto jednak zbierać je jeszcze przed pełną dojrzałością, czyli w momencie pojawienia się pierwszych drobnych pęknięć. Wtedy dynia jest najsmaczniejsza i łatwiej ją pokroić.

Uprawa dyni
Dynie najlepiej rosną na stanowiskach słonecznych osłoniętych od wiatru. Często wysiewają się na kompoście, jednak pobierają z niego dużo substancji odżywczych, zubożając go. Nasiona należy siać od połowy maja wprost do gruntu (2-4 nasiona na 3-4 cm głębokości). Po wzejściu należy zostawić tylko jedną roślinę, najsilniejszą. Pod koniec sierpnia należy przyciąć wszystkie wierzchołki pędów nad drugim liściem, za ostatnim zawiązkiem. Dzięki takiemu zabiegowi roślina przestanie rosnąć, ale za to szybciej dojrzeją owoce. Dojrzałe kabaczki zbiera się przez całe lato, natomiast dynię olbrzymią dopiero jesienią tuż przed przymrozkami. Patisony zbieramy, gdy osiągną dojrzałość lub są kilka dni po przekwitnięciu. Zebrany plon można przechowywać całą zimę w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Obok czego sadzić dynię? Dobrym towarzystwem dla dyni jest: kukurydza, rumianek, fasola, pokrzywa.
Potrawy z dyni
Warzywa te mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najczęściej przyrządza się z nich zupy krem, a także farsze, placki. Bardzo popularne jest również ciasto z dyni oraz dżemy dyniowe. Jako zdrową przekąskę warto wybrać pestki z dyni, które nie dość, że są smaczne, to pozwalają pozbyć się pasożytów z organizmu. W tym celu należy je spożywać na surowo, gdyż poddane obróbce termicznej tracą swoje właściwości. Można je dodawać do sosów i sałatek. Ponadto spożywanie pestek dyni wpływa na poprawę stanu włosów i skóry. Spożywanie tego warzywa zwiększa odporność organizmu, opóźnia proces starzenia oraz obniża ryzyko choroby wieńcowej.
Wpis o uprawie dyni i cukinii na kompostowniku