Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Zdrowie i uroda

Hodowla kiełków w domu z wykorzystaniem kiełkownicy lub słoika

4 min czytania
0
0
Hodowla kiełków w domu z wykorzystaniem kiełkownicy lub słoika

Zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony, warto wzbogacić swoje posiłki o wartościowe kiełki. Dostarczą one naszemu organizmowi wiele cennych składników mineralnych i witamin. W prosty sposób możemy je sami sobie wyhodować.

Jak się zabrać za domową uprawę kiełków roślinnych?

Nie jest to skomplikowany proces. Przede wszystkim potrzebujemy kiełkownicy. Jest to specjalna, kilku poziomowa tacka, którą możemy kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością. Koszt najprostszych kiełkownic to około 30 zł, więc nie są to szczególnie drogie rzeczy. Nie kiełkownicę wysypujemy nasiona i zalewamy je wodą. Na każdej z tacek znajdują się otwory, którymi nadmiar wody będzie spływał w dół, aż do ostatniego naczynia. Zgromadzoną wodę można używać do podlewania kwiatków i stosować jako naturalny nawóz. Nasiona przepłukujemy dwa razy dziennie, a po wykiełkowaniu wystarczy płukać je raz dziennie.

Jeśli nie chcemy kupować kiełkownicy, to jest o wiele tańszy i równie łatwy sposób na uprawę kiełków. Wystarczy tylko mieć słoik.

Wyhodowanie kiełków w słoiku wygląda następująco:
Do czystego, wyparzonego słoika, wsypujemy 1 łyżkę stołową nasion i zalewamy je wodą, tak aby wszystkie nasiona znajdowały się pod jej powierzchnią. Następnie przykrywamy słoik gazą i odstawiamy na 12 godzin lub na całą noc, maksymalnie pozostawiamy kiełki do namoknięcia na 24 godziny. Po tym czasie wylewamy wodę ze słoika. Po raz kolejny zalewamy nasiona wodą, aby je przepłukać. Możemy pozostawić ją na kilka minut albo od razu wylać, odsączając przez gazę znajdującą się na słoiku. Takie przepłukiwanie wodą wykonujemy dwa razy dziennie (najlepiej o stałych porach rano i wieczorem) do momentu, kiedy nasiona zaczną kiełkować, podobnie jak w przypadku kiełków z ,,tackowej kiełkownicy’’.

Kiełkownicę lub słoik z nasionami należy postawić w jasnym miejscu, ale nie powinny być one narażone na bezpośrednie padanie promieni słonecznych. Nasiona mogą już zacząć kiełkować po upływie około 3-5 dni, w zależności od gatunku.

Przed spożyciem kiełki należy przepłukać. Najlepiej spożywać je na surowo, gdyż są wtedy bardziej wartościowe, niż po obróbce termicznej, bo równie dobrze, można je smażyć i gotować. Są smacznym dodatkiem do kanapek, surówek i twarożków. Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce, jednak najlepiej jeść je na bieżąco w ciągu dwóch dni od wykiełkowania. Takie kiełki trzymane w lodówce maksymalnie wytrzymają tydzień. Kiełki są bardzo delikatne i podatne na rozwój bakterii. Jeśli poczujemy nieprzyjemny zapach, to nie należy ich jeść. Zapach może świadczyć o tym, że są zepsute – zwłaszcza jeśli po wykiełkowaniu będą zbyt długo stały w wodzie.

Jakie kiełki wybrać?

W sklepach mamy spory wybór, jeżeli chodzi o nasiona kiełków, ale warto sięgać po te ekologiczne. Do kiełkowania możemy wykorzystać m.in. nasiona strączkowe (np. soczewica i groch), zboża (np. jęczmień i pszenica), pestki dyni, ziarna sezamu, nasiona kopru, kozieradki czy słonecznika. Nasiona kiełków można nabyć także w postaci mieszanek, których dobrą stroną jest to, że mamy kilka gatunków nasion w jednym opakowaniu. Należy mieć na uwadze to, że w mieszance mogą się trafić takie nasiona, które akurat nam mogą nie przypaść do gustu.

Kiełki są bogactwem: błonnika, aminokwasów, enzymów, witamin, a przy tym są niskokaloryczne. Poniżej kilka wyszczególnionych nasiona na kiełki:

Rzeżucha – zawiera jod, oczyszcza krew, reguluje przemianę materii, wzmacnia: włosy, zęby, kości, paznokcie.
Soja – reguluje układ hormonalny, wzmacnia i odmładza organizm.
Brokuł – wzmacnia układ nerwowy, obniża ciśnienie krwi, podnosi odporność organizmu.
Rzodkiewka – bogata w witaminę C, reguluje przemianę materii, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Lucerna – zawiera witaminę B12, obniża poziom złego cholesterolu LDL, chroni przed anemią, zawiera lecytynę pozytywnie wpływającą na pamięć.

Kiełki fasoli mung

Jak widać, hodowla kiełków w warunkach domowych nie jest skomplikowana. Należy tylko pamiętać o przepłukiwaniu nasion dwa razy dziennie i oczywiście o bieżącym spożywaniu, gdyż świeże kiełki są najbardziej wartościowe i smaczne.

Post Views: 2 767
Tagi: kiełki
UdostępnijUdostępnijPrzypnij1
Poprzedni post

Bratek ogrodowy (fiołek ogrodowy) Viola

Następny post

Grudzień w ogrodzie

PowiązanePosty

Jagody goji
Zdrowie i uroda

Jagody goji – superfood o cennych właściwościach zdrowotnych

pszczoły
Zdrowie i uroda

Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów

jagody
Zdrowie i uroda

Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości

chrzan pospolity
Zdrowie i uroda

Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości

Białe warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości białych warzyw

Czerwone warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości czerwonych warzyw i owoców

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda