Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Permakultura Rośliny w moim ogrodzie Warzywa

Jarmuż

2 min czytania
0
0
Jarmuż

Jeszcze do niedawna, mało kto pamiętał o tej roślinie, a przecież jest jedną z najstarszych odmian kapusty ogrodowej. Obecnie bardzo popularna i zaliczana do tzw. superfood, czyli pożywienia o wysokiej zawartości substancji odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Jarmuż jest nisko kaloryczny. 100g warzywa dostarcza zaledwie 50 kcal. Roślina ta jest bogaty w wapń, żelazo, fosfor, magnez. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę PP i K. Ciekawostką jest to, że zawiera więcej witaminy C niż natka pietruszki. Jarmuż jest również źródłem błonnika i kwasu foliowego, a najcenniejszym jego składnikiem są związki indolowe, które mają szerokie działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne.

Jarmuż uprawa

Roślinę tą uprawia się z rozsady. Nasiona wysiewa się na rozsadnik w okresie od maja do połowy czerwca. Na stałe miejsce do gruntu wysadzamy jarmuż od końca czerwca do połowy lipca w rozstawie 40 x 40 lub 50 x 50cm. Jest stosunkowo mało wymagającą rośliną. Preferuje podłoże piaszczysto-gliniaste i stanowiska słoneczne, ale dobrze czuje się również w niewielkim półcieniu. Rośnie jeszcze późną jesienią przy temperaturze kilku stopni powyżej zera. Jarmuż jest rośliną wytrzymałą na niskie temperatury, śnieg i mróz. Idealnie sprawdza się w uprawie poplonowej. Jest odporny na choroby. Można uprawiać go współrzędnie z innymi warzywami. Jego sąsiedztwo pozytywnie wpływa na wzrost takich warzyw jak np. sałata, fasola, pomidor.Występuje w odmianach: niskiej, średnio wysokiej i wysokiej. Również w zależności od odmiany jego liście mają różną barwę i kędzierzawość liści. Jarmuż zbiera się jesienią i zimą. Liście jarmużu zebrane po pierwszych przymrozkach zawierają więcej cukru, są smaczniejsze i delikatniejsze.

Uprawa współrzędna – dobre sąsiedztwo dla jarmużu to: sałata, szpinak, marchew, cebula, pomidor, groch, fasola, kukurydza.

Jarmuż o fioletowych liściach. Tak prezentował się w moim ogródku pod koniec marca.

Jarmuż w kuchni

Jarmuż wykorzystuje się dzisiaj najczęściej do zielonych koktajli. Jest również dodatkiem do sałatek, kanapek, zup, a nawet można z niego zrobić czipsy. Można go przyrządzać tak jak szpinak, blanszować w wodzie lub gotować na parze. Jest źródłem witamin w okresie jesienno-zimowym, kiedy ciężko jest dostać świeżą zieleninę. Spożywanie surowego jarmużu może powodować wzdęcia i gazy, natomiast gotowany lub poddany działaniu wysokiej temperatury, jest już mniej wzdymający.

Post Views: 2 749
Tagi: ekologiczne warzywakiedy siać jarmużuprawa jarmużuuprawa warzyw
UdostępnijUdostępnijPrzypnij1
Poprzedni post

Jak przechowywać warzywa?

Następny post

Aster chiński (Callistephus chinensis Nees L.)

PowiązanePosty

Sadzonki papryk
Warzywa

Papryka – uprawa i właściwości

Pietruszka
Warzywa

Pietruszka – właściwości i uprawa

Ziemniaki
Warzywa

Ziemniaki

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek
Warzywa

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek

Kapusta brukselska (brukselka)
Warzywa

Kapusta brukselska (brukselka)

Podsumowanie zbiorów warzyw z naszej permakultury z roku 2020
Warzywa

Marchew

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda