Jeżyny fałdowane są popularnymi krzewami rosnącymi w lasach, zaroślach, na łąkach. Można je również spotkać na polanach oraz przy drogach. Krzewy jeżyn wyrastają na około 1,5 metra wysokości.
Ich kolczaste pędy, jesienią są silnie wygięte i tworzą łuki. Liście są pięciolistkowe. Jeżyny mają białe lub różowe kwiaty, natomiast ich dojrzały owoc ma barwę od czerwonej po ciemnogranatową. Owoce jeżyny, które są złożone z wielu zrośniętych ze sobą pestkowców, dojrzewają od końca sierpnia do września. Krzewy te charakteryzują się również dużą odpornością na mróz.
Zbiór i suszenie surowca
Surowcem zielarskim są liście oraz owoce jeżyny. Liście jeżyny fałdowanej należy zbierać młode, wówczas gdy roślina jeszcze nie zakwitła, czyli pod koniec maja lub na początku czerwca. Najlepiej ucinać je nożem. Zbierać należy wyłącznie zdrowe liście. Z jednej rośliny maksymalnie można zebrać ¼ liści, aby jej nie osłabić. Przed suszeniem należy przebrać liście, odrzucając z nich te, które mają plamki i widoczne uszkodzenia. Uzbierany materiał należy rozłożyć cienką warstwą w zacienionym miejscu. Jeśli główne nerwy na blaszkach liściowych podczas zginania zaczynają się łamać, to znak, że surowiec jest już dobrze ususzony. Suche liście zachowują zielony kolor, pod spodem są nieco jaśniejsze, a w smaku cierpkie. Owoce jeżyny fałdowanej także można suszyć. Po ususzeniu ich smak jest kwaskowaty.
Jeżyna fałdowana – zastosowanie
Liście jeżyny mają działanie przeciwbiegunkowe. Napary z liści są pomocne w dolegliwościach żołądkowych, schorzeniach dróg oddechowych oraz w kłopotach z zasypianiem. Zewnętrznie można ich używać do płukania gardła lub przemywania ran.
Owoce jeżyn również są bardzo zdrowe. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Zjadanie tych owoców powoduje zwiększeni odporności organizmu oraz przynosi uspokojenie w przypadku skołatanych nerwów.
Sok z jeżyn ma działanie przeciwgorączkowe i napotne. Owoce jeżyny są smaczną przekąską. Można je zbierać pod koniec lata i na początku jesieni, kiedy są już w pełni dojrzałe. Można z nich przygotować dżemy, konfitury, dodać do ciast i deserów.
źródło zdjęcia: www.pl.wikipedia.org