Orzechy włoskie są wysokokaloryczną zdrową przekąską. Zawierają cenne witaminy, węglowodany, sole mineralne, związki białkowe i inne. Można je zbierać już pod koniec września. Choć w zależności od odmiany lub panującej pogody, zbiory mogą się wydłużyć do października. O tym, że orzechy są dojrzałe, będzie świadczyło to, że opadają z drzewa, a ich zielona otoczka jest popękana i łatwo odchodzi od łupiny.
Orzechy należy przechowywać w łupinach. Podczas zbierania usuwamy z nich zielone otoczki. Zebrane orzechy dobrze jest lekko podsuszyć, wtedy będą się lepiej przechowywały. Można je umieścić w wiklinowym koszu i pozostawić w suchym, przewiewnym miejscu. Wysuszenie orzechów włoskich ma duże znaczenie, jeśli tego nie zrobimy, to mogą zostać zaatakowane przez pleśń. Gdy już podsuszymy orzechy w łupinach, to spokojnie można je przechowywać przez wiele miesięcy.
*Ciekawostka
Istnieją odmiany orzecha włoskiego nadające się tylko i wyłącznie do spożycia na świeżo. Takie odmiany nie będą nadawały się na przechowywanie.