Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Zdrowie i uroda

Kiszonki na zimę

2 min czytania
0
0
Kiszonki na zimę

Kiszenie to dokonały sposób na konserwowanie warzyw, a także niektórych owoców. I choć bez problemu kiszonki można kupić w różnych sklepach, to jednak zrobione samemu są najzdrowsze. Te ze sklepowych półek najczęściej są pasteryzowane, mają różne dodatki np. w postaci cukru itp. Z tego też powodu, w takich kupnych przetworach nie będzie zbyt wielu żywych kultur bakterii, a to głównie z ich powodu sięgamy po kiszonki.

Co kisić?

Najpopularniejsze kiszonki to: kiszona kapusta, kiszonki z ogórków oraz buraków. Do kiszenia nadają się również: buraki, marchew, kabaczek, cukinia, dynia, cebula, grzyby. Rzadziej spotykane, ale również można kisić: kalafiory, fasolkę szparagową, paprykę, bakłażany. Spośród owoców do kiszenia nadają się: jabłka, gruszki i śliwki.

Jak kisić?

Kiszenie warzyw (z wyjątkiem kapusty) i owoców polega na tym, że zalewa się je przygotowaną solanką, a następnie przyprawia. Do przyprawienia można dodać: pieprz, liście laurowe, jagody jałowca, kminek, czosnek, chrzan, cebulę, ziele angielskie, koper, liście winogronu, czy liście czarnej porzeczki.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

W kiszonkach znajdują się bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za zdrową florę bakteryjną w jelitach. Zdrowa flora bakteryjna to również silniejszy układ odpornościowy, a o lepszą odporność szczególnie należy zadbać w okresie jesienno-zimowym.

Kiszonki są niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C, a także witaminy z grupy B, witaminę E i witaminę K oraz fosfor, potas, magnez, wapń. Pozytywnie działają na pracę układu nerwowego. Oczyszczają organizm. Poprawiają przemianę materii oraz odpowiadają za lepsze wchłanianie minerałów i produktów niezbędnych naszemu organizmowi. Opóźniają procesy starzenia. Wzmacniają włosy, paznokcie i poprawiają stan skóry. Woda z kiszonek znana jako sprawdzony sposób na kaca.

Post Views: 1 183
UdostępnijUdostępnijPrzypnij
Poprzedni post

Jak zrobić wianek ślubny (komunijny) z bukszpanu i żywych kwiatów?

Następny post

Jak zrobić naturalny wieniec na Wszystkich Świętych?

PowiązanePosty

Jagody goji
Zdrowie i uroda

Jagody goji – superfood o cennych właściwościach zdrowotnych

pszczoły
Zdrowie i uroda

Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów

jagody
Zdrowie i uroda

Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości

chrzan pospolity
Zdrowie i uroda

Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości

Białe warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości białych warzyw

Czerwone warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości czerwonych warzyw i owoców

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda