Ogród kwiatowy
Wysiewamy do doniczek pierwsze kwiaty jednoroczne
W lutym, spośród kwiatów jednorocznych można już wysiać do podkiełkowania petunie, żeniszki oraz ostróżki.
Doglądamy kwiaty w skrzynkach oraz trawnik
Kwiaty w skrzynkach, które zdobiły tarasy, czy balkony (np. róże miniaturowe, oleandry) regularnie nawadniamy oraz usuwamy obumarłe liście i pędy.
Jeśli na trawniku leżą zamarznięte pokrywy lód to należy je usunąć. Pozostawione na trawniku mogą doprowadzić do pleśni śniegowej. Sprawdzamy także osłony i wszelkie okrycia, którymi były zabezpieczone rośliny przed niskimi temperaturami. Jeśli osłony zostały gdzieś uszkodzone, to naprawiamy je.
Przycinamy krzewy
Jeśli w lutym jest dodatnia temperatura, to można już zacząć przycinać krzewy o sezonowych liściach (niezimozielonych). Należy usuwać także rozłogi korzeniowe i odrosty oraz pędy, które są chore i uszkodzone.
Usuwamy nadmiar śniegu z roślin
W dalszym ciągu doglądamy iglaki i usuwamy z nich nadmiar śniegu. Jest to szczególnie ważne u formowanych iglaków, które przez swój stożkowy kształt, pod wpływem śniegu łatwo mogłyby ulec złamaniom.

Warzywnik
Przygotowujemy rozsady i kupujemy nasiona
W lutym możemy już wysiewać pierwsze warzywa na rozsady. Warto więc zaopatrzyć się w pojemniki lub zrobić przegląd zeszłorocznych skrzynek i sprawdzić, czy będą nadawały się do użycia.
W połowie miesiąca można już zacząć wysiewać wczesne warzywa kapustne: kapustę, kalarepę i kalafiora. Zabieramy się także za wysiew porów i selerów. Możemy wysiać sałatę na wczesną rozsadę. Rozsadę przygotowujemy, wysiewając nasiona na palety wielodoniczkowe, a gdy zaczną kiełkować, należy przepikować je w pojedyncze doniczki, umieszczając po kilka sztuk siewek. Powinny mieć one dostęp do światła, najlepiej ustawić je na parapecie o ekspozycji południowej. Do doniczek wysiewamy pietruszkę, cebulę i szczypiorek. W drugiej połowie miesiąca można wysiewać paprykę i pomidory.
Jeśli jeszcze nie zaopatrzyliśmy się w nasiona, to jest to najwyższy czas, aby się za nimi rozejrzeć. Być może jakieś nasiona z zeszłego sezonu nie zostały posiane i mogą być wykorzystane w tym roku. Warto sprawdzić, czy nie są przeterminowane, gdyż w przypadku przeterminowanych nasion jest duże prawdopodobieństwo, że wiele z nich nie wzejdzie.
W lutym robimy również przegląd swoich narzędzi i uzupełniamy brakujący „sprzęt ogrodniczy”. Kompletujemy również potrzebne nawozy oraz produkty, z których będziemy korzystać, jak tylko rozpocznie się sezon ogrodniczy. Jeśli chcemy już zająć się przygotowaniem grządek, pod uprawę warzyw, a nie jest jeszcze wystarczająco ciepło, to można takie grządki nakryć np. agrowłókniną, dzięki czemu gleba szybciej rozmarznie i będzie lepiej nawilgocona.
Sad
Doglądamy drzewa owocowe
Sprawdzamy, jaki jest stan pni drzew. Jeśli np. z powodu opadów deszczu zmyło się wapno na pniach, to powtarzamy zabieg bielenia. Sprawdzamy również, czy na drzewkach nie ma jakichś oprzędów z gąsienicami — jeśli są, to zbieramy je. Usuwamy również zmumifikowane owoce, jeśli takie pozostały jeszcze na drzewach.
Podcinamy drzewa owocowe
W drugiej połowie lutego podcinamy gałęzie, w celu prześwietlenia korony drzew owocowych. Skracamy więc gałęzie strych jabłoni, gruszy i śliw. Tyczy się to tylko gatunków, które wykazują niską wrażliwość na ujemne temperatury powietrza. Należy usunąć wszystkie uszkodzone i chore pędy. Usuwamy również wilki. Takie podcinanie sprawi, że korona drzewa będzie bardziej przejrzysta i nasłoneczniona. Cięcie najlepiej przeprowadzić, gdy jest ciepło i są dodatnie temperatury powietrza.
Podcinamy krzewy porzeczek i agrestu
Usuwamy najstarsze pędy oraz cienkie i słabe, które zostały dotknięte chorobą lub zniszczone. Warto zaznaczyć, że porzeczka czarna, formuje pąki kwiatowe tylko na jednorocznych lub dwuletnich pędach, zatem trzeba zostawić odpowiednią ich ilość, która wyda owoce.

*Przysłowia na luty pod linkiem *Przyroda zimą pod linkiem
Dziękuję za te wpisy, jestem poczatkująca i bardzo mi pomagają 🙂