Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Permakultura Rośliny w moim ogrodzie Warzywa

Papryka – uprawa i właściwości

3 min czytania
0
0
Sadzonki papryk

Papryka (Capsicum annuum L.) jest rośliną jednoroczną z rodziny psiankowatych. Posiada jadalne owoce, z których nie spożywa się nasion oraz łożyska. W zależności od odmiany owoce te mogą mieć różny kształt i kolor.

Papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Jest bogata również w witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera także cukry, sole mineralne, tiaminy, ryboflawiny. Spośród związków mineralnych najwięcej w papryce jest potasu, w 100 g owocu znajdziemy około 255 mg tego pierwiastka. Ostre papryki zawierają kapsaicynę, która daje piekący smak, działanie rozgrzewające i przeciwbólowe.

Odmiany papryk

  • Bronowicka – papryka ostra, średnio wczesna, bardzo plenna. Dojrzałe owoce są czerwone, mają stożkowaty, wydłużony kształt.
  • Poznańska Słodka – jak sama nazwa wskazuje, jest to papryka słodka, wczesna. Owoce mają średnią wielkość, są wydłużone. Niedojrzałe papryki mają jasnozielony kolor, natomiast dojrzałe są czerwone.
  • Shumenski Ratund – wczesna, plenna odmiana papryki słodkiej. Jej owoce są kuliste, lekko spłaszczone. Mają kolor zielony, a gdy są już w pełni dojrzałe, wówczas mają zmieniają barwę na zielono-czerwoną.

Uprawa papryk

Papryki najlepiej udają się podczas suchego i ciepłego lata. Optymalna temperatura wzrostu dla nich to 21ºC – 27ºC w ciągu dnia. W nocy z kolei temperatura nie powinna spadać poniżej 16 ºC. Papryki wysadza się do gruntu pod koniec maja lub na początku czerwca. Najlepiej będą rosły na żyznej, próchnicznej glebie, na stanowisku słonecznym. Sadzi się je w rozstawie 40 x 40 cm lub 50 x 60 cm. Nie powinno się ich sadzić w miejscu po roślinach psiankowatych. Ponieważ papryka wymaga dużej wilgotności, zaleca się ściółkowanie, które pomoże jej na dłużej zatrzymać wilgotność w glebie.

Do ściółkowania można wykorzystać materiał organiczny np. słomę, trociny, lub materiał syntetyczny np. czarną folię. Ściółkę organiczną rozkładamy po posadzeniu papryk, natomiast materiał syntetyczny rozkładamy na rozgrzanej glebie i nacinając w odpowiednich miejscach sadzimy rośliny. Przez kilka tygodniu po posadzeniu, warto przykrywać je na noc białą agrowłókniną, co przyśpieszy plonowanie oraz ochroni je w razie wystąpienia przymrozków.

Papryki w tunelu foliowym

Pod osłonami można wysadzać papryki już w I połowie maja. Należy wówczas pamiętać o częstym wietrzeniu tunelu i utrzymywaniu wilgotności w podłożu.

Papryka w tunelu foliowym

Podlewanie papryk

Papryki wymagają systematycznego podlewania. Nie należy dopuścić do przesuszenia gleby. Z powodu niedostatecznej wilgotności rośliny te mogą zrzucać kwiaty. Żeby temu zapobiec należy podlewać często, ale małymi ilościami wody, najlepiej o temperaturze 21-22ºC.

Kiedy zbierać paprykę?

Papryka słodka nadaje się do zbioru na przełomie sierpnia i września. Można ją zbierać, gdy owoce są jeszcze zielone, ale już wyrośnięte. Paprykę ostrą zbieramy, gdy owoce zaczynają się czerwienić.

Papryka w kuchni

Papryka może być spożywana w postaci surowej, gotowanej, duszonej lub pieczonej. Często wykorzystuje się ją jako samodzielne danie np. papryka faszerowana ryżem i warzywami. Nadaje się również do przetworów (papryka konserwowa, papryka kiszona). Ostre odmiany papryki wykorzystywane są jako przyprawa.

Post Views: 1 262
UdostępnijUdostępnijPrzypnij2
Poprzedni post

Hipeastrum w doniczce – pielęgnacja zwartnicy

Następny post

Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów

PowiązanePosty

Pietruszka
Warzywa

Pietruszka – właściwości i uprawa

Ziemniaki
Warzywa

Ziemniaki

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek
Warzywa

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek

Kapusta brukselska (brukselka)
Warzywa

Kapusta brukselska (brukselka)

Podsumowanie zbiorów warzyw z naszej permakultury z roku 2020
Warzywa

Marchew

Burak ćwikłowy
Warzywa

Burak ćwikłowy

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda