Papryka – uprawa i właściwości
Papryka (Capsicum annuum L.) jest rośliną jednoroczną z rodziny psiankowatych. Posiada jadalne owoce, z których nie spożywa się nasion oraz łożyska. W...
Czytaj więcejPietruszka – właściwości i uprawa
Pietruszka jest bardzo wartościowym warzywem używanym głównie jako przyprawa. Możemy wyróżnić pietruszkę korzeniową i naciową. Obie są bardzo proste w uprawie....
Czytaj więcejZiemniaki
Ziemniaki na stałe goszczą na naszych stołach jako samodzielne danie obiadowe lub dodatek do obiadu. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. W...
Czytaj więcejKoper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek
Roślina należąca do rodziny selerowatych. Uprawiana na całym świecie. Ma właściwości lecznicze i najczęściej jest stosowana jako przyprawa, ale ze...
Czytaj więcejKapusta brukselska (brukselka)
Brukselka, choć nie należy do szczególnie lubianych warzyw, jest bardzo wartościowa. Zawiera dużo witamin, zwłaszcza sporo w niej witaminy C. Jest...
Czytaj więcejMarchew
Marchew jest warzywem korzeniowym uprawianym głównie w plonie głównym. Czasami wysiewa się ją również jako poplon. Zawiera dużo witamin, soli mineralnych,...
Czytaj więcejBurak ćwikłowy
Burak ćwikłowy jest jednym z podstawowych warzyw spożywanych w porze jesiennej i zimowej. Nic dziwnego, że chętnie gości na naszych...
Czytaj więcejCebula (Allium cepa L.)
Cebula jest warzywem o specyficznym smaku i zapachu. Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni jest również cenionym środkiem na przeziębienie i grypę. W...
Czytaj więcejBób (Vici faba)
Roślina ta charakteryzuje się dużą zawartością białka, dlatego też chętnie stosowana jest w daniach wegetariańskich, jako alternatywa dla białka zwierzęcego....
Czytaj więcejJarmuż
Jeszcze do niedawna, mało kto pamiętał o tej roślinie, a przecież jest jedną z najstarszych odmian kapusty ogrodowej. Obecnie bardzo...
Czytaj więcejCzosnek pospolity (Allium sativum L. )
Czosnek pospolity (zwyczajny) jest byliną charakteryzującą się większą wytrzymałością na niskie temperatury i przymrozki niż cebula. W momencie dojrzewania wymaga...
Czytaj więcejBrokuł
Brokuły podobnie jak kalafiory tworzą wierzchołkowy kwiatostan zwany różą. Róże brokułów są zielone i osiągają wielkość około 8-15 cm. U...
Czytaj więcejRzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus )
Rzodkiewka jest jednym z wcześniejszych wiosennych warzyw. Jest odmianą rzodkwi zwyczajnej. Wykorzystuje się ją do sałatek, kanapek, twarożków. Ma charakterystyczny...
Czytaj więcejOgórek (Cucumis L.)
Ogórki są bardzo popularnym warzywem. Można je spożywać jako świeże, kiszone lub konserwowe. Są dodatkiem do sałatek, kanapek i dań...
Czytaj więcejPomidor (Solanum L.)
Pomidor jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny psiankowatych. W zależności od odmiany może osiągać od 0,5 do 1,5 m wysokości....
Czytaj więcejSałata (Lactuca L.)
Sałata jest warzywem liściastym, które możemy uprawiać na naszych działkach już od najwcześniejszej wiosny. Posiada ona wiele cennych właściwości zdrowotnych....
Czytaj więcejDynia (Cucurbita L.)
Dynie są jednorocznymi roślinami zawierającymi dużo beta-karotenu i stąd ich pomarańczowa barwa. Warzywo to jest bogate w cenne minerały takie...
Czytaj więcej