Pietruszka jest bardzo wartościowym warzywem używanym głównie jako przyprawa. Możemy wyróżnić pietruszkę korzeniową i naciową. Obie są bardzo proste w uprawie. Pietruszka korzeniowa ma jadalny korzeń, u naciowej natomiast jadalne są jedynie liście. Warzywo to, względu na zawartość olejku eterycznego posiada specyficzny zapach oraz smak. Jego liście są źródłem witaminy C, a zawierają jej znacznie więcej niż cytrusy. Są również bogate w żelazo, potas, magnez, wapń oraz kwas foliowy. Sok z natki pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa, która szybko postawi na nogi i doda energii do działania.
Pietruszka wpływa na poprawę trawienia oraz zwalcza pasożyty jelitowe i łagodzi stany zapalne w organizmie. Pomimo wielu cennych właściwości pietruszki, należy pamiętać, że roślina ta zawiera kwas szczawiowy, dlatego też nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez osoby borykające się z chorobami nerek.
Przykładowe odmiany pietruszki korzeniowej
Lenka – dobrze się przechowuje. Korzenie mają kształt stożkowaty, zwężają się ku dołowi.
Cukrowa – wczesna odmiana, nie nadaje się za bardzo do przechowywania. Posiada krótki, stożkowaty korzeń.
Berlińska – dobrze się przechowuje. Korzeń jest stożkowaty, zwężający się ku dołowi.
Wymagania pietruszki
Warzywo to nie jest szczególnie wymagające, ponadto jest dosyć wytrzymałe na niskie temperatury. Niektóre z odmian spokojnie mogą zimować w gruncie. Najlepiej będą rosły na żyznej, próchnicznej glebie.
Uprawa pietruszki
Nasiona pietruszki korzeniowej wysiewa się pod koniec marca lub na początku kwietnia w rzędach co 20-30 cm, na głębokości około 1-1,5 cm. Gdy siewki zaczną się ukazywać, to należy je przerywać. Przerywane rośliny najlepiej na bieżąco spożywać.
Nasiona pietruszki naciowej wysiewa się w lipcu i również, gdy rośnie zbyt gęsto, należy ją przerywać. Pietruszka naciowa może przez zimę pozostać w gruncie. W razie zbyt silnych mrozów należałoby ją zabezpieczyć słomą lub okrywą z liści.
Zbiór pietruszki
Pietruszkę korzeniową zbiera się pod koniec października. Do przechowywania nadaje się sam korzeń pietruszki i należy do przechowywać bez natki.
