Składniki:
- kostka masła
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- około 1 kg śliwek
- 1 łyżka cukru do piany
Masło ucieramy z cukrem. Nie przerywając ucierania, do powstałej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Gotowe ciasto powinno być gęste. Następnie ubijamy pianę z białek. Ze sztywnej piany odkładamy 4 łyżki, a resztę wlewamy do ciasta i ponownie ucieramy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Odłożoną pianę z białek ubijamy z 1 łyżką cukru. Powstałą masę rozsmarowujemy na wierzchu upieczonego ciasta. Placek ze śliwkami gotowy.