Pokrzywa zwyczajna jest rośliną o dużych sercowatych liściach z ząbkowanymi brzegami. Posiada drobne zielonkawe kwiaty zebrane w grona. Może wyrastać na wysokość nawet powyżej 1 metra. Kwitnie od czerwca do października. Powszechnie rośnie w całym kraju. W naturalnym środowisku występuje w lasach liściastych, w zaroślach i na leśnych polanach.
Pokryta jest włoskami, które mają właściwości parzące. W ogródkach często jest uznawana za chwast do wytępienia, a przecież jest cennym surowcem zielarskim. Pokrzywa jest również rośliną włóknodajną. Kiedyś włókna z łodyg pokrzywy służyły do wytwarzania sieci rybackich, z tego względu, że były one lekkie i słabo nasiąkały wodą.
Zbiór i suszenie pokrzywy
Surowcem zielarskim pokrzywy zwyczajnej są liście, korzenie oraz całe ziele. Ziele należy zbierać tylko ze szczytowych części roślin (około 30 cm). Liście i ziele zbiera się przed kwitnieniem rośliny, od kwietnia do czerwca. Przy czym liście zebrane z młodej pokrzywy (kwietniowej i majowej) będą bardziej wartościowe. Liście należy rozłożyć w suchym pomieszczeniu w zacienionym miejscu. Wysuszone liście zachowują swój naturalny zielony kolor, a ich zapach jest mniej intensywny niż u żywej rośliny.
Właściwości pokrzywy zwyczajnej
Pokrzywa zawiera wiele cennych minerałów np. potas, krzem, magnez, żelazo i wapń. Jej liście bogate są w karoteny, chlorofil oraz witaminy B2, B6,C,K oraz prowitaminę A. Pokrzywa ma działanie moczopędne, pobudza przemianę materii oraz działa przeciwkrwotocznie, poprawia ukrwienie, zwiększa liczbę czerwonych krwinek. Stosowana jest na dolegliwości jelitowe, żołądka, niedokrwistość, kamienicę nerkową, dolegliwości wątroby. Reguluje również prace trzustki. Ponadto oczyszcza krew, zapobiega dolegliwością reumatycznym, wzmacnia organizm oraz zwiększa odporność na infekcje.
Ze świeżej pokrzywy zwyczajnej można przyrządzić sok, który wiosną podziała bardzo odżywczo i wzmacniająco na organizm. Podniesie odporność, oczyści z toksyn oraz poprawi stan włosów, skóry i paznokci. Świeże, młode listki można spożywać jako dodatek do potraw, sałatek, zup. Suszone liście warto wykorzystać na herbatkę. Zewnętrznie pokrzywę stosuje się na bóle stawów i mięśni. Maść z pokrzywy sprawdza się przy ukąszeniach owadów. W tym celu można miejsce ukąszenia posmarować świeżo wyciśniętym sokiem z liści. W kosmetyce pokrzywa znajduje zastosowanie w szamponach i płukankach włosowych, ponieważ ma działanie przeciwłupieżowe, wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.
źródło:
- Leśne rośliny zielarskie – M. Polakowska.
- Zbieramy zioła – K. Mikołajczyk, M.Reszczyńska.