Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Permakultura Porady ogrodnicze

Jak przechowywać warzywa?

4 min czytania
0
0
Jak przechowywać warzywa?

Zadbanie o prawidłowe przechowywanie warzyw pozwoli nam korzystać przez kilka miesięcy z własnych zbiorów. Jednak to czy warzywa będą się dobrze przechowywały, zależy od wielu czynników. Właściwie wszystkie czynności od wysiania do zbioru są w tym przypadku istotne. Również pogoda panująca w czasie dojrzewania warzyw może wpływać korzystnie lub niekorzystnie na ich przechowywanie. Jeśli dojrzewanie warzyw przypadało na ciepłą, słoneczną pogodę to takie warzywa lepiej będą się przechowywały niż, te dojrzewające w czasie chłodnej i deszczowej pogody.
Warzywa, które zbieramy na przechowanie, przede wszystkim powinny być dojrzałe i zdrowe. Nie przechowuje się warzyw, które są przejrzałe lub widać na nich jakieś zmiany chorobowe. Warzywa należy zbierać przy dobrej pogodzie i w taki sposób, aby ich nie uszkodzić.

Jakie warzywa nadają się na przechowywanie i gdzie je przechowywać?

1) Warzywa korzeniowe (burak ćwikłowy, marchew, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy, pasternak oraz chrzan) należy przechowywać w temperaturze 0°C – 3°C w wilgotnych pomieszczeniach (wilgotność na poziomie powyżej 90%) np. w chłodnej piwnicy lub w kopcu. Zdrowe okazy mogą się przechować w takich warunkach przez kilka miesięcy. W piwnicy warzywa mogą leżeć luzem w skrzynkach lub być przysypane wilgotnym piaskiem (należy dbać, aby stale był wilgotny i regularnie go zwilżać). Dobrze by było uprzednio przygotować pomieszczenie w piwnicy wybielając ściany i podłogi wapnem oraz dokładnie wyczyścić półki i skrzynki, w których będą trzymane warzywa.

2)Warzywa cebulowe (cebula i czosnek) wymagają już innych warunków do przechowywania i najodpowiedniejsze będzie dla nich suche pomieszczenie o wilgotności 60-70%. Dlatego dobrym miejscem będzie dla nich strych, gdzie mogą być przechowywane w koszykach, skrzynkach, luzem lub zaplecione w warkocze. W przypadku dużego spadku temperatury warzywa należy, dodatkowo zabezpieczyć np. przykrywając słomą. Lepiej nie przenosić ich do cieplejszego miejsca, ponieważ szybciej wtedy zgniją. Co jakiś czas należy sprawdzać stan warzyw. Jeśli okazałoby się, że cebula i czosnek wyrosną w szczypior, to nie będą nadawały się już do przechowywania.

3) Warzywa kapustne (kapusta głowiasta biała, włoska, czerwona) o intensywnej barwie liści w główce (w zależności od gatunku, zielone liście u kapusty włoskiej i białej, ciemnoczerwone liście u kapusty czerwonej) lepiej będą się przechowywać niż te słabiej zabarwione. Główki kapusty można trzymać w piwnicy, ułożone na półce. Najlepiej się przechowują w temperaturze 0°C-1°C i wilgotności 90-95%.

4) Warzywa strączkowe uprawiane na suche ziarno (np. fasola, bób, groch). Dobrze dosuszone rośliny, mogą być przechowywane w suchym miejscu przez kilka lat.

5)Dynie, cukinie i kabaczki są zaliczane do średnio trwałych warzyw, jeżeli chodzi o ich przechowywanie. Wymagają temperatury 10°C-14°C i wilgotność na poziomie 50-70%. Ich długość przechowywania zależy również od odmiany, bo np. dynie o twardej skórce jak odmiana Hokkaido albo dynia piżmowa, mogą być przechowywane nawet przez okres kilku miesięcy. Można je przechowywać w domu w chłodnej spiżarni.

Gdzie jeszcze przechowywać warzywa?

Tymczasowym rozwiązaniem na przechowywanie warzyw korzeniowych może być balkon. Jeśli tylko warzywa będą trzymane w skrzynce i przysypane wilgotnym piaskiem oraz zabezpieczone przed słońcem i deszczem, to mogą spokojnie wytrzymać kilka tygodni. Problem pojawia się wraz z nadejściem mrozów. Można je wtedy dodatkowo zabezpieczyć np. okładając styropianem. Natomiast przy silnych mrozach, nawet dodatkowe zabezpieczenie może okazać się niewystarczające.

Warto co jakiś czas robić przegląd warzyw. Pomimo prawidłowego przechowywania może zdarzyć się, że np. zostaną zaatakowane przez chorobę grzybową. Wówczas im szybciej zareagujemy i usuniemy chore okazy, tym lepiej. Uchronimy wtedy zdrowe warzywa przed zainfekowaniem i rozprzestrzenianiem się choroby.

Post Views: 1 855
UdostępnijUdostępnijPrzypnij1
Poprzedni post

Jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) – zastosowanie i właściwości

Następny post

Jarmuż

PowiązanePosty

odśnieżanie
Porady ogrodnicze

Naturalne sposoby na usuwanie śniegu z chodników – bez chemii

Tunel foliowy
Porady ogrodnicze

Zastosowanie tunelu foliowego w ogrodzie

bukszpan
Porady ogrodnicze

Zaraza bukszpanu – jak zwalczyć?

szyszki
Porady ogrodnicze

Ściółka z szyszek

Przycinanie gałęzi
Porady ogrodnicze

Rodzaje cięcia drzew owocowych. Dlaczego warto je przycinać?

Ziemia liściowa
Porady ogrodnicze

Ziemia liściowa

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda