Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Permakultura
    • Moja permakultura – blog
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Permakultura
    • Moja permakultura – blog
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Zdrowie i uroda

Pszczeli pyłek kwiatowy – właściwości lecznicze

3 min czytania
0
0
Pszczeli pyłek kwiatowy – właściwości lecznicze

To naturalny produkt pszczeli. Pyłki kwiatowe, czyli pyłki pochodzące od kwitnących roślin są najpierw zbierane przez pszczoły, a następnie częściowo przez nie przetwarzane. Choć na pierwszy rzut oka kuleczka pyłku i tak wydaje się bardzo mała, to trzeba wiedzieć, że każda z nich składa się z około 100 tys. ziaren pyłków i są to pyłki również roślin leczniczych np. dzikiej róży czy mniszka lekarskiego. W zależności od tego, z jakich roślin pyłek był zbierany, to może mieć różny kolor.

Co jest cennego w pyłku kwiatowym?

Pyłek kwiatowy zawiera wiele cennych biopierwiastków i witamin. Jest również źródłem białka i węglowodanów. W pyłku kwiatowym znajduje się pond 36 makro i mikroelementów np. żelazo, cynk, siarka, chrom, magnez, potas, wapń, mangan.

Pyłek kwiatowy stymuluje układ odpornościowy, poprawia apetyt, usprawnia pracę serca i naczyń krwionośnych. Działa odtruwająco i wzmacniająco. Ma działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Dodaje energii i usprawnia pracę mózgu. Sprawdzi się dla osób, które mają problemy z koncentracją, są przemęczone, nerwowe. Wzmacnia organizm po ciężkich chorobach, dlatego też poleca się go np. po chemioterapii. Ze względu na dużą zawartość białka, pyłek kwiatowy jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie wegetariańskiej.

Jak spożywać pyłek kwiatowy?

Około 10 g produktu, czyli 2 łyżeczki zalać szklanką przegotowanej, letniej wody. Następnie należy odstawić na kilka godzin. Zaleca się spożywać tak przygotowany pyłek, dwa razy dziennie: rano na czczo oraz wieczorek przed snem. Zmielony pyłek pszczeli, można również przyjmować wymieszany z miodem propolisowym. Jakakolwiek postać pyłku przyjmowana regularnie już po miesiącu wzmocni organizm.

Czy pyłek pszczeli jest dla każdego?

Oczywiście jak na każde naturalne produkty, również na produkty pszczele mogą zdarzyć się uczulenia. Ich spożycie może wywołać np. katar, nudności, biegunkę, zapalenie spojówek. Jeśli nigdy wcześniej nie przyjmowaliśmy pyłku, warto najpierw sprawdzić, jak organizm zareaguje. Na początek lepiej zjeść niewielką ilość i zobaczyć, czy w ciągu doby nie wystąpią jakieś reakcje alergiczne.

Na co zwrócić uwagę kupując pyłek pszczeli?

Przede wszystkim powinien on mieć postać małych kuleczek, a po otwarciu powinien charakteryzować się przyjemnym zapachem. Jeśli ma postać pyłu to istnieje prawdopodobieństwo, że mogły zagnieździć się w nim szkodniki. Do spożycia nie będzie się nadawał również pyłek, który będzie miał nieprzyjemny zapach pleśni.

Źródło: Na zdrowie porady dr Górnickiej J.Górnicka, S. Zwolińska – Kańtoch

Post Views: 484
UdostępnijUdostępnijPrzypnij
Poprzedni post

Grudnik – kaktus Bożego Narodzenia (Schlumbergera)

Następny post

Skrzyp polny (Equisetum arvense L.)

PowiązanePosty

Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości
Zdrowie i uroda

Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości

chrzan pospolity
Zdrowie i uroda

Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości

Białe warzywa
Zdrowie i uroda

Białe warzywa

Czerwone warzywa
Zdrowie i uroda

Czerwone warzywa i owoce

Jajka
Zdrowie i uroda

Skorupki z jajek – zastosowanie i właściwości

Kiszonki na zimę
Zdrowie i uroda

Kiszonki na zimę

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (29)
  • Moja permakultura – blog (32)
  • Natura (44)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (11)
  • Porady ogrodnicze (50)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (20)
  • Rośliny lecznicze (25)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (29)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Przygotowanie permakulturowego ogrodu do zimy
Moja permakultura - blog

Przygotowanie permakulturowego ogrodu do zimy

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Permakultura
    • Moja permakultura – blog
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda