Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Zdrowie i uroda

Rzeżucha – dlaczego warto spożywać ją nie tylko od święta?

2 min czytania
0
0
Rzeżucha – dlaczego warto spożywać ją nie tylko od święta?

Widok rzeżuchy od razu przywołuje w nas skojarzenia ze świętami wielkanocnymi. Choć jej ostry smak i zapach na pewno nie każdemu przypadnie do gustu, to jednak na święta rzeżucha często gości na świątecznym stole. Jej właściwości zdrowotne natomiast przemawiają za tym, aby spożywać ją częściej, a nie tylko na Wielkanoc.

W świeżych liściach tej niewielkiej rośliny mieści się wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziemy tam m.in. witaminy: A, B, C, K oraz żelazo, magnez, chrom, wapń, czy łatwo przyswajalny jod.

Przykłady zastosowania rzeżuchy dla poprawy zdrowia

  • Pobudza metabolizm, a ostry smak wzmaga apetyt.
  • Działa moczopędnie.
  • Wzmacnia włosy, paznokcie, zęby i kości.
  • Oczyszcza krew.
  • Chroni przed osteoporozą.
  • Poprawia pracę trzustki.
  • Niweluje wiosenne osłabienie.
  • Oczyszcza jamę ustną i przewód pokarmowy.

Rzeżuchę należy spożywać maksymalnie 3 łyżeczki dziennie.

Jak widać, dzięki swoim właściwościom rzeżucha jest stosowana w profilaktyce oraz leczeniu wielu schorzeń. Znalazła również zastosowanie w kosmetyce. W kuchni jest dodatkiem do jajek, kanapek, surówek, twarożków, past.

Po dwóch dniach od wysiania już wyraźnie widać kiełki rzeżuchy.

Jak wyhodować kiełki rzeżuchy?

Domowa uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta. Wystarczy na niewielkim talerzyku położyć cienką warstwę ligniny lub waty, wysypać nasiona i podlać. Można do tego celu użyć również kiełkownicy. Naczynie powinno trzymać się w nasłonecznionym miejscu. Codziennie powinno się delikatnie podlewać nasiona. Kiełki po około 7 dniach powinny być gotowe do spożycia. Jeśli zależy nam, aby postawić je na stole wielkanocnym, należy się zabrać wcześniej za wysiew, aby zdążyły wykiełkować.

Post Views: 802
Tagi: kiełki
UdostępnijUdostępnijPrzypnij
Poprzedni post

Kwiecień 2021 w ogrodzie biodynamicznym

Następny post

Kwiecień w ogrodzie

PowiązanePosty

Jagody goji
Zdrowie i uroda

Jagody goji – superfood o cennych właściwościach zdrowotnych

pszczoły
Zdrowie i uroda

Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów

jagody
Zdrowie i uroda

Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości

chrzan pospolity
Zdrowie i uroda

Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości

Białe warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości białych warzyw

Czerwone warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości czerwonych warzyw i owoców

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda