Rzodkiewka jest jednym z wcześniejszych wiosennych warzyw. Jest odmianą rzodkwi zwyczajnej. Wykorzystuje się ją do sałatek, kanapek, twarożków. Ma charakterystyczny ostry smak. Zawiera kwercetynę – substancję, która wpływa na układ odpornościowy. Rzodkiewka jest źródłem magnezu, potasu, fosforu oraz żelaza. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Pobudza metabolizm. U wrażliwych osób może powodować wzdęcia. Jest rośliną dnia długiego, dlatego latem szybko wybija w pędy kwiatowe. Istnieją również odmiany, które nadają się do letniego siewu np. odmiana Sopel Lodu. Rzodkiewka tej odmiany ma kształt grubego korzenia.
Aby zapobiec wczesnemu wybijaniu w pędy kwiatowe, można przykrywać rośliny w godzinach od 18.00 do 6.00. W zależności od odmiany można wybrać nasiona rzodkiewki na wczesny zbiór wiosenny oraz na późny, czyli letni. Są również odmiany dedykowane do uprawy w inspekcie lub w gruncie.

Uprawa rzodkiewki
Rzodkiewka jest rośliną odporną na przymrozki, z powodzeniem znosi temperaturę kilku stopni poniżej 0. Najkorzystniejsza do wzrostu jest dla niej wilgotna gleba o podłożu piaszczysto-gliniastym i umiarkowana temperatura. Wymaga ciepłego i słonecznego stanowiska. Rzodkiewka jest wrażliwa na brak światła. W zacienionym miejscu będzie tworzyła dużo liści, ale nie wykształci zgrubienia. Należy ją regularnie nawadniać. Gdy jest zbyt sucho, rzodkiewka robi się mniej soczysta, a jej konsystencja jest wręcz ,,gąbczasta’’. Na bieżąco należy odchwaszczać grządki i przerywać rośliny.

Jak siać rzodkiewkę?
Nasiona rzodkiewki wysiewa się wczesną wiosną, w kwietniu, ale aby wzeszła gleba musi mieć temperaturę około 8°C. W przeciwnym razie w chłodniejszej glebie nasiona długo nie będą kiełkować. Rzodkiewka może być uprawiana jako poplon lub przedplon. Można ją wysiewać, w co dwutygodniowych odstępach czasu, dzięki czemu do końca maja będziemy mieć ciągłość zbiorów. Siać należy rzutowo, czyli 5g nasion na 1m² lub w rzędy co 10-15 cm, na głębokość 1-2 cm.
Uprawa współrzędna – dobre towarzystwo dla rzodkiewki to: ogórek, marchew, nasturcja, pietruszka, poziomka, sałata, szpinak, truskawka, cebula, burak, bób, mięta.