Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Permakultura
    • Moja permakultura – blog
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Permakultura
    • Moja permakultura – blog
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Zdrowie i uroda

Skorupki z jajek – zastosowanie i właściwości

15 kwietnia 2022
2 min czytania
0
0
Jajka

Skorupki z jajek najczęściej lądują w koszu lub w kompostowniku. Warto natomiast przyjrzeć się ich właściwościom i sposobom jak można je ponownie wykorzystać. Okazuje się, że skorupki są cennym źródłem wapnia i innych ważnych dla naszego organizmu składników mineralnych takich jak: żelazo, bor, miedź, cynk, siarka. Można je jeść, a ich przyjmowanie pomaga w leczeniu osteoporozy. Spożycie około 3g sproszkowanych skorupek jajek dziennie jest w stanie zaspokoić nasze zapotrzebowanie na wapń. Spożycie skorupek poprawia także funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodzi zaparcia, ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia włosy i paznokcie, regeneruje skórę.

Sproszkowane skorupki jajek można wykorzystać do peelingu. Tylko muszą być one bardzo dokładnie zmielone, najlepiej w młynku do kawy. Tak uzyskany proszek wystarczy wymieszać np. z olejem z pestek winogron. Opcjonalnie można dodać kilka kropel olejku eterycznego, aby uzyskać przyjemniejszy zapach. Peeling należy stosować do całego ciała. Skóra po takim zabiegu będzie gładsza i jędrniejsza.

Skorupki wzbogacają również glebę w węglan wapnia, stymulują wzrost roślin i dlatego warto rozsypać je również w ogrodzie. Nie należy natomiast stosować ich pod rośliny, które preferują kwaśną glebę. Będą to np. storczyki, paprocie, wrzosy oraz borówki amerykańskie. Rośliny, które lubią glebę zasadową, będą natomiast bardzo zadowolone z takiego nawozu wapniowego. Spośród warzyw skorupki można rozsypać pod fasolą, pomidorami, czy cukiniami. Dla kwiatów takich jak: tulipany, liliowce, czy piwonie również będzie to dobry nawóz.

źródło fot. pixabay.com

Post Views: 227
UdostępnijUdostępnijPrzypnij
Poprzedni post

Czym zabarwić jajka wielkanocne?

Następny post

Jak zrobić wianek wielkanocny z bukszpanu?

PowiązanePosty

chrzan pospolity
Zdrowie i uroda

Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości

13 czerwca 2022
Białe warzywa
Zdrowie i uroda

Białe warzywa

10 czerwca 2022
Czerwone warzywa
Zdrowie i uroda

Czerwone warzywa i owoce

9 czerwca 2022
Pszczeli pyłek kwiatowy – właściwości lecznicze
Zdrowie i uroda

Pszczeli pyłek kwiatowy – właściwości lecznicze

23 grudnia 2021
Kiszonki na zimę
Zdrowie i uroda

Kiszonki na zimę

8 października 2021
Domowe kosmetyki. Jak zrobić tonik i macerat z nagietka?
Zdrowie i uroda

Domowe kosmetyki. Jak zrobić tonik i macerat z nagietka?

29 września 2021

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (17)
  • Kwiaty (28)
  • Moja permakultura – blog (27)
  • Natura (40)
  • Ogród biodynamiczny (27)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (10)
  • Porady ogrodnicze (50)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (19)
  • Rośliny lecznicze (25)
  • Warzywa (16)
  • Zdrowie i uroda (28)

POPULARNE ARTYKUŁY

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

13 kwietnia 2021
Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

14 września 2020
Permakultura w ogrodzie czyli o tym, jak powstał mój warzywnik
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie czyli o tym, jak powstał mój warzywnik

10 maja 2020
Kalendarz biodynamiczny maj 2022
Ogród biodynamiczny

Maj 2022 w ogrodzie biodynamicznym

30 kwietnia 2022
Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

8 czerwca 2020
Przygotowanie permakulturowego ogrodu do zimy
Moja permakultura - blog

Przygotowanie permakulturowego ogrodu do zimy

21 listopada 2020

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Permakultura
    • Moja permakultura – blog
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda