Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 g śmietany
- około 2,5 kg jabłek
- cukier i cynamon do posypania jabłek
- kakao do posypania ciasta
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i śmietanę. Z powstałej masy zostawiamy odrobinę do posmarowania wierzchu ciasta, a resztę zarabiamy z mąką. Ciasto powinno być gęste. Im szybciej je zarobimy, tym będzie lepsze. Ciasto owijamy w bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 0,5 h. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Blachę do pieczenia (25 cm x 35 cm) podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy jedną część ciasta tak, aby zakryła dno blachy. Na ciasto podsypujemy kakao i rozkładamy starte jabłka. Przed położeniem należy odcisnąć z nich nadmiar soku. Rozłożone jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Drugą część ciast rozwałkowujemy i kładziemy na warstwie z jabłek. Na wierzchu rozprowadzamy masę jajeczną. Możemy podsypać jeszcze trochę cukrem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku (200°C) przez około 40 min.