Już od wielu lat na naszej działce mamy kompostownik, do którego wrzucamy roślinne resztki z domu i ogrodu. Obecnie mamy dwa kompostowniki. W jednym nadal składujemy odpadki, natomiast w drugim, odpadki zostały już całkowicie przerobione na nawóz organiczny, który wiosną wykorzystaliśmy do zasilenie grządek warzywnych i rabat kwietnych.
Kompost, którego nie wykorzystaliśmy, postanowiliśmy przeznaczyć pod uprawę dyni i cukinii. Usypaliśmy niewielką pryzmę, a na jej górze posadziliśmy wiosną podkiełkowane nasiona. To wszystko. Jedyne, o czym trzeba było jeszcze pamiętać to, żeby je od czasu, do czasu podlewać.
Główne zdjęcie przedstawia stertę kompostu w czerwcu, a na jej szczycie widać już było niewielkie sadzonki.
A tak, prezentuje się uprawa teraz, czyli pod koniec sierpnia. Jak widać, warzywa bardzo się rozrosły i całkowicie pokryły obszar kompostu. Jednak łatwo można dostrzec duże cukinie i dynie, które na nim wyrosły.