Ogród kwiatowy
Rośliny cebulowe
Sadzimy rośliny cebulowe: narcyzy, hiacynty, tulipany, przebiśniegi. Cebule możemy posadzić w koszyczkach, dzięki czemu będą zabezpieczone przed polnymi myszami i nornicami, które mogłyby się nimi pożywić.
Mieczyki
Bulwy mieczyków wykopujemy, gdy ich liście są jeszcze zielone. Przeważnie robimy to w połowie miesiąca. Jeśli zostawimy je w glebie już po skończonej wegetacji, to będą bardziej narażone na choroby, zwłaszcza przy znacznej wilgotności gleby. Tuż przed wykopaniem mieczyków, należy ściąć część nadziemną. Bulwy ostrożnie wykopuje się szpadlem, tak by nie oderwać małych bulwek przybyszowych. Następnie skraca się część nadziemną, pozostawiając długość pędu około 3-5 cm przy bulwie. Tak zebrane, należy przechowywać w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, w którym będą się jeszcze dosuszać przez okres kilku do kilkunastu dni. Dobrze jest je kilka razy przemieszać w trakcie suszenia. O dobrze wysuszonych bulwach będzie świadczyć to, że stare ubiegłoroczne bulwy z łatwością będą się oddzielać od bulw zastępczych.
Pelargonie
Wykopujemy pelargonie i przesadzamy je do doniczek. Rośliny należy oczyścić z zeschniętych kwiatostanów i liści. Przenosimy do pomieszczenia, w którym w temperaturze 6-8°C roślina będzie miała zahamowany wzrost i w takich warunkach przeczeka zimę.
Dalie
Dalie są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Jeśli zdarzą się już pierwsze przymrozki, to wówczas część nadziemna rośliny ulegnie całkowitemu zniszczeniu. Kilka dni po tym, jak temperatura wyraźnie się obniży, należy ściąć ich łodygę na wysokość 10 cm nad poziomem gruntu i wykopać karpy. Przy większej ilości dalii, warto oznaczyć sobie gatunek lub kolor, aby łatwiej je rozplanować na rabacie w kolejnym sezonie. Po wykopaniu należy bulwy również oczyścić z resztek ziemi i liści. Bulwy przechowujemy w skrzynkach lub pudełkach, w których będą przysypane piaskiem lub torfem. W pomieszczeniu, w którym będą się znajdowały, powinna być temperatura około 5-8°C.
Byliny
Stosujemy podpory przy dużych kwitnących bylinach. We wrześniu możemy również przesadzać i rozmnażać byliny. Te, które będziemy przesadzać, spokojnie zdążą się ukorzenić przed mrozami i dzięki temu dobrze przetrwają zimę. Jeśli nie zdążymy zrobić tego we wrześniu to lepiej przeczekać i wrócić do przesadzania na wiosnę.
Pielęgnujemy róże
We wrześniu ścinamy przekwitłe kwiatostany róż. Nie przycinamy krzewu, aby pędy miały czas zdrewnieć do czasu nadejścia zimy.
- Sadzimy krzewy i drzewa iglaste.
- Usuwamy przekwitłe kwiatostany roślin jednorocznych, aby przedłużyć ich kwitnienie.
Warzywnik
- Wysiewamy rzodkiewkę .Przerywamy rzodkiewkę, która była wysiewana w drugiej połowie sierpnia, podlewamy ją.
- Zbieramy: fasolę szparagową, ogórki, pomidory, papryki, brokuły, dynie, kalafiory, kalarepy, marchwie, buraki, groch, selery naciowe.
- Usuwamy wierzchołki roślin z kapusty brukselskiej w celu równomiernego wzrostu główek. Wysiewamy rzodkiewkę oraz szpinak. Zbieramy pomidory, ogórki, papryki.
- Dzielimy kępy szczypiorku i karpy rabarbaru na nowe nasadzenia.
- Na grządkach, z których zebraliśmy plony, wysiewamy nawozy zielone na przezimowanie.
Kapusta brukselska
U kapusty brukselskiej na początku września usuwamy wierzchołki, czyli ogławiamy ją. Przed wykonaniem tej czynności główki powinny być już zawiązane na całej roślinie. Po ogłowieniu będą szybciej dorastać i bardziej równomiernie.
Cebula
W pierwszej dekadzie września należy zebrać cebulę uprawianą z rozsady, a do końca drugiej dekady miesiąca zbieramy cebulę, którą sialiśmy wprost do gruntu. Cebulę do przechowywania na zimę należy zbierać, gdy zaczyna załamywać się na nich szczypior, na cebuli widoczne są 2-3 łuski okrywające. Tak wyrwaną cebulę rozkładamy w rzędzie i zostawiamy do wyschnięcia. W czasie deszczu trzeba ją przewracać, aby równomiernie wysychała i żeby nie dopuścić do jej zgnicia. Gdy szczypior jest już całkowicie uschnięty, to należy go wyciąć na wysokość około 4 cm nad główką. Szczypior nie powinien być zbyt krótko przycięty, ponieważ może wtedy obniżyć zdolność cebuli do jej przechowywania. Cebulę należy oczyścić z zaschniętych korzeni i oraz uszkodzonych łusek. Tak przygotowaną cebulę umieszczamy w skrzynkach w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu.
Sałata
Jeśli w sierpniu przygotowaliśmy rozsadę sałaty, to w tym miesiącu można wysadzać ją na stałe do inspektu lub do gruntu. W razie chłodniejszych nocy należy zadbać o zabezpieczenie jej przed niskimi temperaturami.
Szpinak
W pierwszej połowie miesiąca można wysiewać szpinak przeznaczony na przezimowanie. Ważne jest, aby rośliny te wytworzyły przed zimą 3-4 liście. Na wiosnę szpinak wznowi wzrost i już kwietniu może dać plon. Teraz zbieramy również szpinak jesienny.
Bób
Zbieramy bób uprawiany na suche nasiona. Jeśli zasychające strąki zmieniają barwę, to jest to oznaka, że można już zbierać nasiona, które należy następnie wyłuskać i dosuszyć.
Sad
Zbieramy dojrzałe owoce
Zbieramy dojrzałe owoce: jabłoni, grusz, śliw, wczesnych odmian winorośli.
Winogrona
Najbardziej dojrzałe grona najlepiej spożywać od razu. Jeśli chcemy je przechować, to na jakiś czas po ich zebraniu, należałoby je przenieść do pomieszczenia (najlepiej chłodnej piwnicy), w którym będą miały zapewnioną temperaturę około 5-6°C, a wilgotność powietrza powinna wynosić tam około 80%.
Zbieramy dojrzałe orzechy laskowe
Po zbiorze należy je nieco podsuszyć w temperaturze pokojowej przez 3-4 tygodnie, a następnie przesypać je do przewiewnych worków.
Sadzimy truskawki
Przygotowujemy najpierw ziemię pod sadzonki truskawek. Gleba powinna być odchwaszczona. Najlepiej posadzić truskawki na stanowisku, na którym rosły wcześniej warzywa cebulowe.
Rozmnażamy porzeczki
Roczne pędy porzeczek, należy pociąć na 20 cm kawałki, z których każdy powinien zawierać 3-4 pąki. Następnie takie sadzonki tzw. sadzonki zdrewniałe umieszczamy w glebie. Górne pąki powinny wystawać ponad powierzchnię ziemi.
W innych wpisach przeczytasz o przyrodzie we wrześniu. Zajdziesz również przysłowia na wrzesień.