Zielone ciasto na pewno zaskoczy niejednego gościa. Pomimo nietypowego koloru jest bardzo smaczne, a szpinak nadający właśnie zielony kolor jest praktycznie niewyczuwalny. Ciasto robi się szybko i łatwo. Można je wykorzystać również jako tort urodzinowy i udekorować według własnego uznania. Ja akurat do udekorowania wykorzystałam maliny z mojego ogrodu.
Składniki na ciasto:
- 450 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone (zimne)
- 200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania (zimnej)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)
- owoce do dekoracji
Zaczynamy od szpinaku. Mrożony szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z niego nadmiar wody. Następnie za pomocą blendera zmiksować na jednolitą masę. W przypadku świeżego szpinaku należy go umyć, poddusić w garnku aż zwiędnie i zmiksować. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy, aż składniki połączą się i utworzą puszystą, jednolitą masę. Następnie podczas ubijania wlewamy delikatnym strumieniem olej i dodajemy mus ze szpinaku. Wszystko miksujemy na małych obrotach. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesypujemy do ubitej masy. Miksujemy, aż składniki się połączą. Powstałą masę wylewamy na formę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie w piekarniku rozgrzanym na 180°C pieczemy przez około 40-45 min (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Ciasto wyjmujemy do wystudzenia.
Do przygotowania kremu miksujemy schłodzony ser mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz wanilię. Całość należy ubijać przez kilka minut, do momentu aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Aby usztywnić krem, można masę zmiksować ze śmietan – fix.
Z wystudzonego ciasta odkrawamy wierzchnią warstwę. Na dolnej kładziemy krem, a z górnej części ciasta wybieramy łyżeczką zielony środek, który rozkładamy na kremie. Na koniec dekorujemy ciasto owocami.
*Przepis ze strony kwestia smaku
