Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Czas wolny Proste przepisy

Zielone ciasto mech z malinami

2 min czytania
0
0
Zielone ciasto mech z malinami

Zielone ciasto na pewno zaskoczy niejednego gościa. Pomimo nietypowego koloru jest bardzo smaczne, a szpinak nadający właśnie zielony kolor jest praktycznie niewyczuwalny. Ciasto robi się szybko i łatwo. Można je wykorzystać również jako tort urodzinowy i udekorować według własnego uznania. Ja akurat do udekorowania wykorzystałam maliny z mojego ogrodu.

Składniki na ciasto:

  • 450 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone (zimne)
  • 200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania (zimnej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)
  • owoce do dekoracji

Zaczynamy od szpinaku. Mrożony szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z niego nadmiar wody. Następnie za pomocą blendera zmiksować na jednolitą masę. W przypadku świeżego szpinaku należy go umyć, poddusić w garnku aż zwiędnie i zmiksować. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy, aż składniki połączą się i utworzą puszystą, jednolitą masę. Następnie podczas ubijania wlewamy delikatnym strumieniem olej i dodajemy mus ze szpinaku. Wszystko miksujemy na małych obrotach. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesypujemy do ubitej masy. Miksujemy, aż składniki się połączą. Powstałą masę wylewamy na formę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie w piekarniku rozgrzanym na 180°C pieczemy przez około 40-45 min (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Ciasto wyjmujemy do wystudzenia.

Do przygotowania kremu miksujemy schłodzony ser mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz wanilię. Całość należy ubijać przez kilka minut, do momentu aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Aby usztywnić krem, można masę zmiksować ze śmietan – fix.

Z wystudzonego ciasta odkrawamy wierzchnią warstwę. Na dolnej kładziemy krem, a z górnej części ciasta wybieramy łyżeczką zielony środek, który rozkładamy na kremie. Na koniec dekorujemy ciasto owocami.

*Przepis ze strony kwestia smaku

Zielone ciasto
Post Views: 962
UdostępnijUdostępnijPrzypnij1
Poprzedni post

Kiedy zrywać śliwki?

Następny post

Mieczyk (Gladiolus)

PowiązanePosty

Szarlotka, jabłecznik na jesienne wieczory
Proste przepisy

Szarlotka, jabłecznik na jesienne wieczory

Placek ze śliwkami: przepis na łatwe i smaczne ciasto
Proste przepisy

Placek ze śliwkami: przepis na łatwe i smaczne ciasto

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda