Ziemniaki na stałe goszczą na naszych stołach jako samodzielne danie obiadowe lub dodatek do obiadu. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. W 100 g warzywa znajduje się 50-70 kcal. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Warzywa te oprócz tego, że są bogate w skrobię, to zawierają duże ilości białka i błonnika pokarmowego. Są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy C (najwięcej jej będzie w młodych ziemniakach) oraz witamin z grupy B. W ziemniakach spośród minerałów znajdziemy między innymi: wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, sód.
Najzdrowsze będą ziemniaki gotowane w mundurkach w małej ilości wody lub na parze. Trzeba pamiętać, że najwięcej witamin i cennych składników znajduje się właśnie pod ich skórką i w samej skórce, ale jeśli chcemy je obrać, to dla zachowania ich wartości należy je obierać jak najcieniej.
Jeżeli chodzi o kaloryczność ziemniaków, to najbardziej kaloryczne będą smażone ziemniaki np. frytki oraz te z dodatkiem masła.
Typy ziemniaków
Wyróżnia się trzy typy ziemniaków (A, B i C).
Typ A
Są to twarde ziemniaki o stosunkowo małej zawartości skrobi. Po ugotowaniu nie rozpadają się, dlatego typ ten wykorzystuje się do sałatek, czy zapiekanek.
Typ B
Ziemniaki charakteryzujące się średnią twardością. Są dobre do gotowania i do smażenia np. frytek.
Typ C
Do tego typu zalicza się miękkie ziemniaki, które są sypkie i zawierają najwięcej skrobi. Takie ziemniaki nadadzą się do przygotowania purée, placków oraz do zagęszczania zup.
Na co pomagają ziemniaki?
- Sok z surowych ziemniaków zalecany jest przy nadkwasocie oraz chorobach wrzodowych układu pokarmowego.
- Ugotowane i rozgniecione ziemniaki można wykorzystać jako okłady i przyłożyć na bolące miejsca np. przy bólu brzucha, bólach reumatycznych.
- Plasterki surowych ziemniaków położone na skroniach przyniosą ulgę w przypadku migreny.
*Ciekawostka
Ziemniaki w zależności od regionu mają różne nazwy. Na Śląsku ziemniaki to kartofle, w gwarze poznańskiej pyry, a w gwarze góralskiej grule.
W pozostałych wpisać przeczytasz: