Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Permakultura Rośliny w moim ogrodzie Warzywa

Ziemniaki

3 min czytania
0
0
Ziemniaki

Ziemniaki na stałe goszczą na naszych stołach jako samodzielne danie obiadowe lub dodatek do obiadu. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. W 100 g warzywa znajduje się 50-70 kcal. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Warzywa te oprócz tego, że są bogate w skrobię, to zawierają duże ilości białka i błonnika pokarmowego. Są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy C (najwięcej jej będzie w młodych ziemniakach) oraz witamin z grupy B. W ziemniakach spośród minerałów znajdziemy między innymi: wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, sód.

Najzdrowsze będą ziemniaki gotowane w mundurkach w małej ilości wody lub na parze. Trzeba pamiętać, że najwięcej witamin i cennych składników znajduje się właśnie pod ich skórką i w samej skórce, ale jeśli chcemy je obrać, to dla zachowania ich wartości należy je obierać jak najcieniej.

Jeżeli chodzi o kaloryczność ziemniaków, to najbardziej kaloryczne będą smażone ziemniaki np. frytki oraz te z dodatkiem masła.

Typy ziemniaków

Wyróżnia się trzy typy ziemniaków (A, B i C).

Typ A

Są to twarde ziemniaki o stosunkowo małej zawartości skrobi. Po ugotowaniu nie rozpadają się, dlatego typ ten wykorzystuje się do sałatek, czy zapiekanek.

Typ B

Ziemniaki charakteryzujące się średnią twardością. Są dobre do gotowania i do smażenia np. frytek.

Typ C

Do tego typu zalicza się miękkie ziemniaki, które są sypkie i zawierają najwięcej skrobi. Takie ziemniaki nadadzą się do przygotowania purée, placków oraz do zagęszczania zup.

Na co pomagają ziemniaki?

  • Sok z surowych ziemniaków zalecany jest przy nadkwasocie oraz chorobach wrzodowych układu pokarmowego.
  • Ugotowane i rozgniecione ziemniaki można wykorzystać jako okłady i przyłożyć na bolące miejsca np. przy bólu brzucha, bólach reumatycznych.
  • Plasterki surowych ziemniaków położone na skroniach przyniosą ulgę w przypadku migreny.

*Ciekawostka
Ziemniaki w zależności od regionu mają różne nazwy. Na Śląsku ziemniaki to kartofle, w gwarze poznańskiej pyry, a w gwarze góralskiej grule.

W pozostałych wpisać przeczytasz:

  • Jak uprawiać ziemniaki w permakulturze?
  • Podsumowanie zbiorów z permakultury w sezonie 2020 i w 2021.
Post Views: 1 579
Tagi: ekologiczne warzywajak sadzić ziemniakiuprawa warzywuprawa ziemniaków
UdostępnijUdostępnijPrzypnij1
Poprzedni post

Kalanchoe Blossfelda – wymagania i pielęgnacja

Następny post

Jak okrywać róże na zimę?

PowiązanePosty

Sadzonki papryk
Warzywa

Papryka – uprawa i właściwości

Pietruszka
Warzywa

Pietruszka – właściwości i uprawa

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek
Warzywa

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek

Kapusta brukselska (brukselka)
Warzywa

Kapusta brukselska (brukselka)

Podsumowanie zbiorów warzyw z naszej permakultury z roku 2020
Warzywa

Marchew

Burak ćwikłowy
Warzywa

Burak ćwikłowy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda