Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Permakultura Rośliny w moim ogrodzie Warzywa

Cebula (Allium cepa L.)

4 min czytania
0
0
Cebula (Allium cepa L.)


Cebula jest warzywem o specyficznym smaku i zapachu. Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni jest również cenionym środkiem na przeziębienie i grypę. W przypadku przeziębień często stosuje się syrop z cebuli, który jest również pomocny przy uporczywym kaszlu.

Cebula ma działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze. Warzywo to jest pomocne przy chorobach nerek i układu moczowego. Działa moczopędnie i przeciwwirusowo, usuwa nadmiar wody z organizmu, chroni układ nerwowy. Właściwości bakteriobójcze cebuli, pomagają w walce z pasożytami. Zawiera: białka, węglowodany, błonnik, tłuszcze, witaminy z grupy B, witaminę C, E, PP, K, prowitaminę A oraz cenne minerały np. fosfor, magnez, żelazo, cynk. Spożywanie cebuli pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, ale również jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego dzieci i osoby starsze powinny rozważnie ją spożywać. Nie jest również wskazana osobom cierpiącym na choroby wątroby, układu pokarmowego i nerek.

Uprawa cebuli

Cebula najlepiej rośnie na glebach żyznych, przepuszczalnych i umiarkowanie wilgotnych. Wymaga stanowiska słonecznego i przewiewnego. Za dobry przedplon dla cebuli uważa się sałatę, ogórek, pomidor, żyto.
Cebula jest wytrzymała na przymrozki. Najlepiej na jej wzrost wpływa deszczowa i chłodna wiosna. Potem gdy już tworzy cebulę, wymaga znacznie więcej ciepła i mniej opadów, a w czasie dojrzewania ciepłej i suche pogody. Nie należy uprawiać cebuli na tym samym miejscu, częściej niż co 3 lata w przypadku gleb lżejszych, a co 2-5 lat w przypadku gleb cięższych.

Metody uprawy cebuli

Z siewu

Nasiona wysiewa się w pierwszej połowie kwietnia na głębokość 1-2 cm. Zbiory następują na przełomie sierpnia i września. Rzadko uprawia się cebulę tą metodą, ponieważ plon jest zazwyczaj niższy niż w przypadku uprawy z rozsady i z dymki.

Z rozsady

Cebulę z rozsady wysadza się w okresie od pierwszej połowy kwietnia do drugiej połowy kwietnia. Pojedyncze rośliny należy sadzić w rzędzie co 7-8 cm, a rzędy rozmieścić co 25-30 cm. W porównaniu z metodą wysiewu nasion, z rozsady uzyskuje się większe plony. Zazwyczaj cebula z rozsady jest już dojrzała w pierwszej lub drugiej dekadzie sierpnia. Wyrasta zazwyczaj większa niż cebula z siewu, wcześniej dojrzewa i równomierniej zasycha, ale krócej się przechowuje.

Z dymki

Najłatwiejsza metoda uzyskania dobrego plonu. Cebula ta wykazuje się najmniejszą wrażliwością na warunki glebowe, ale z drugiej strony może być bardziej porażana przez choroby i częściej jest też atakowana przez szkodniki. Ważny jest zakup odpowiedniej dymki (cebulki o wielkości 1-2 cm), aby nie przenieść na niej chorób i szkodników. Dymkę sadzimy w rzędzie co 7- 8 cm (piętką w dół), w rzędach co 30 cm. Górna część cebulki powinna być 0,5 cm pod ziemią i stabilnie umieszczona w ziemi, tak by wyrastające później korzenie, nie wypchnęły cebulki do góry. Wielkość plonu zależy od wielkości dymki. Z małej dymki będzie mniejszy plon niż z dużej. Za tą metodą przemawia również to, że można uzyskać plon rozłożony w czasie, od młodej cebuli ze szczypiorem, do dojrzałej. Cebule z dymki wyrastają duże, o w miarę jednolitym kształcie i wielkości. Zazwyczaj dojrzewają one miesiąc wcześniej niż cebule z siewu.

Zbiór cebuli

Cebulę, jeśli jest zbyt gęsta, należy przerywać i regularnie odchwaszczać. Na przechowywanie zbiera się ją, kiedy naturalnie załamuje się, jeszcze zielony szczypior. Zebrana cebula powinna być dobrze dosuszona, a jej sucha łuska powinna szeleścić. Po przeschnięciu obcina się szczypior cebuli i jest gotowa do spożycia i do przechowywania.

Inne zastosowania cebuli

Łupiny cebuli stosuje się jako popularny barwnik do jajek na Wielkanoc.
Plasterek świeżej cebuli lub sok z cebuli jest skutecznym środkiem na ukąszenia owadów, łagodzi ból i opuchliznę.
Wspomaga funkcjonowanie wątroby, dlatego też jest dobrym lekarstwem na kaca:-)

W kuchni cebula ma bardzo szerokie zastosowanie od surowej, gotowanej, duszonej po smażoną. Jest dodatkiem do sosów, zup, dań obiadowych, sałatek, past kanapkowych.

Uprawa współrzędna – dobre towarzystwo dla cebuli to: marchew, czosnek, rumianek, truskawki, poziomki.

Post Views: 2 108
Tagi: ekologiczne warzywasadzenie cebuliuprawa cebuliuprawa cebuli z dymkiuprawa cebuli z nasionuprawa warzyw
UdostępnijUdostępnijPrzypnij1
Poprzedni post

Bób (Vici faba)

Następny post

Luty 2021 w ogrodzie biodynamicznym

PowiązanePosty

Sadzonki papryk
Warzywa

Papryka – uprawa i właściwości

Pietruszka
Warzywa

Pietruszka – właściwości i uprawa

Ziemniaki
Warzywa

Ziemniaki

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek
Warzywa

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.), koperek

Kapusta brukselska (brukselka)
Warzywa

Kapusta brukselska (brukselka)

Podsumowanie zbiorów warzyw z naszej permakultury z roku 2020
Warzywa

Marchew

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda