Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Zdrowie i uroda

Jagody goji – superfood o cennych właściwościach zdrowotnych

2 min czytania
0
0
Jagody goji

Właściwości zdrowotne jagód goji, są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Znane są z pozytywnego wpływu na odporność organizmu i nie tylko. Nie bez powodu owoce te określa się jako ,, superfoods”, ale o tym w dalszej części artykułu.

Roślina, na której rosną jagody goji, nosi nazwę kolcowół pospolity (Lycium barbarum L.) i należy podobnie jak pomidory, czy ziemniaki, do rodziny psiankowatych. Najcenniejsze, bo pochodzące z nienawożonych upraw są jagody goji, uprawiane w Himalajach. Te, pochodzące z południowo – wschodniej Azji oraz Europy mogą cechować się niższymi walorami odżywczymi. W smaku, owoce goji są słodkie, a zarazem cierpkie. Przypominają smak żurawiny.

Wartości odżywcze jagód goji

Jako superżywność owoce te mają szereg substancji odżywczych. Są bogate w białko, tłuszcze i węglowodany. Są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Oprócz tego zawierają m.in. miedź, żelazo, selen, wapń i fosfor.

Dlaczego, warto spożywać jagody goji?

  • Polepszają trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika oraz pomagają oczyścić wątrobę z toksyn,
  • Korzystnie wpływają na pracę serca i całego układu krążenia,
  • Pozytywnie wpływają na pracę jelit, dzięki temu, że tworzą korzystne warunki do kolonizacji dobrych bakterii,
  • Usprawniają pracę układu odpornościowego,
  • Wzmacniają wzrok,
  • Według badań mogą hamować wzrost komórek rakowych.

Ciekawostki:

  • Owoce goji, cechują się niskim indeksem glikemicznym (u suszonych jagód goji, wynosi on 29), dlatego też mogą je jeść diabetycy.
  • Nie powinni po nie sięgać osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe.
  • Nie są również wskazane kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
  • Świeże niedojrzałe owoce nie nadają się do spożycia, dlatego też kupuje się je jako suszone.
  • Zalecana dawka suszonych owoców goji to około 10-12 g dziennie.
Post Views: 874
UdostępnijUdostępnijPrzypnij
Poprzedni post

Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów

Następny post

Ogórecznik lekarski – właściwości i zastosowanie

PowiązanePosty

pszczoły
Zdrowie i uroda

Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów

jagody
Zdrowie i uroda

Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości

chrzan pospolity
Zdrowie i uroda

Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości

Białe warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości białych warzyw

Czerwone warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości czerwonych warzyw i owoców

Jajka
Zdrowie i uroda

Skorupki z jajek – zastosowanie i właściwości

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda