Winogrona, czyli owoce winorośli są wykorzystywane w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Te niewielkie owoce w 75% składają się z wody. Idealnie sprawdzają się w czasie upałów, aby nawodnić organizm. Zawierają również łatwo przyswajalne cukry: fruktozę i glukozę. Są wysokokaloryczne. W 100 g owoców jest około 70 kcal. Dlatego osoby z nadwagą oraz chorzy na cukrzycę powinni ograniczyć ich spożywanie. Choć istnieje wiele odmian winogron, to przyjmując podział owoców na białe, czerwone i granatowe, najwięcej właściwości zdrowotnych będą miały ciemniejsze owoce.
Winogrona zawierają beta-karoten, witaminy: PP, C, A, K, witaminy z grupy B oraz cenne minerały np. jod, wapń, magnez, fosfor, bor, żelazo.
Właściwości winogron
Winogrona mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. W skórce winogron znajduje się substancja o nazwie resweratrol, która działa antynowotworowe. Winogrona pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych, regulują poziom cholesterolu, chronią skórę przed zewnętrznymi szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Zawarty w winogronach bor wpływa na regulację poziomu estrogenów u kobiet oraz chroni przed osteoporozą. Owoce te pozytywnie wpływają na umysł, koncentrację, pracę umysłową, szybsze zapamiętywanie. Wskazane są osobom nadpobudliwym, żyjącym w stresie. Poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom, zwiększają produkcję soków trawiennych. Winogrona działają moczopędnie i usuwają z organizmu toksyny. Pozytywnie wpływają na cerę. Kiedyś leczono winogronami choroby układu pokarmowego oraz rany i skaleczenia.
Właściwości zdrowotne mają również liście winogron. Można je zbierać w okresie kwitnienia lub owocowania rośliny. Suszy się je w temperaturze do 50°C. Liście działają przeciwzapalnie, moczopędnie, chronią wątrobę, przyśpieszają gojenie ran. Balsamy z liści czerwonych winogron poleca się na bóle nóg wywołane długim staniem lub przeciążeniem po wysiłku fizycznym.
Winorośl
Winorośl obejmuje ponad 60 gatunków, z czego najpopularniejsza jest winorośl właściwa (Vitis vinifera). Posiada pędy, które mogą się piąć lub rosnąć w kierunku poziomym. Liście winorośli są dłoniaste. W ich kątach wyrastają niewielkie grona kwiatowe. Za pomocą wąsów czepnych roślina ta może wspinać się po podporach. Dojrzewające kuliste owoce mają barwę od zielonej, żółtej po czerwoną i granatową. Skórka owoców jest pokryta cienką warstwą wosku, który ma funkcje ochronną. Dzięki niemu owoc jest zabezpieczony przed wniknięciem niechcianych mikroorganizmów oraz przed wyparowywaniem wilgoci. Winorośl kwitnie od maja do czerwca, a owocuje w sierpniu i we wrześniu.
Warunki uprawy winorośli
Winorośl jest rośliną światłolubną, dlatego wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego oraz osłoniętego od wiatrów. Jeżeli chodzi o glebę, to nie jest zbyt wymagająca. Preferuje gleby lekkie, zasobne w próchnicę.
Zastosowanie winogron
Winogrona są wykorzystywane do produkcji win, olejów. Surowe oraz w suszonej postaci jako rodzynki są dodatkiem do słodkich deserów, ciast, sałatek owocowych. Z winogron można również przyrządzić musy, dżemy, soki, kompoty. Liście można wykorzystywać do gołąbków. W kosmetyce winogrona wykorzystuje się do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych oraz olejków do aromaterapii, perfum. W ośrodkach spa stosuje się również zabiegi na bazie winogron.