Hiacynty są roślinami cebulowymi, należącymi do rodziny szparagowatych. Wyrastają na wysokość około 30 cm, mają wąskie liście i dzwonkowate kwiaty zebrane w grona. Wstępują w wielu kolorach i intensywnie pachną. Jednak, o ile ich zapach w ogrodzie nie jest uciążliwy, to woń doniczkowych hiacyntów trzymanych w domu, może być trochę drażniąca. Kwitnące hiacynty w doniczkach można kupić już w lutym, w kwiaciarniach, natomiast te w ogrodzie zaczynają kwitnąć w kwietniu.
Hiacynty w ogrodzie wymagają lekkiego, przepuszczalnego podłoża i słonecznego stanowiska, ale osłoniętego od wiatru. Na zbyt ciężkiej i wilgotnej glebie nie będą dobrze rosły.
Kiedy sadzić hiacynty?
Cebule hiacyntów wysadza się do gruntu jesienią, w połowie września lub na początku października, na głębokość około 10 cm i w rozstawie 15x15cm. Hiacynty są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego przed nadejściem mrozów należałoby okryć je np. słomą.
Choroby hiacyntów
Hiacynty są wrażliwe na infekcje bakteryjne. Porażone cebule stają się miękkie i mają bardzo nieprzyjemny zapach. Z tak zainfekowanych cebul nie wyrastają pędy. Jeśli cebula jest częściowo porażona to, może wyrosnąć z niej roślina, ale przed jej kwitnieniem na liściach oraz pędach pojawiają się żółte i brązowe prążki. Takie rośliny należy od razu usunąć razem z otaczającą ją ziemią.
W ograniczeniu rozwojowi chorób pomoże usuwanie przekwitłych kwiatów. Dzięki temu również roślina będzie mogła spokojnie skoncentrować się na przyroście cebul.