Jagody goji – superfood o cennych właściwościach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne jagód goji, są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Znane są z pozytywnego wpływu na odporność organizmu i nie...
Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów
Aktywność owadów Lato to nie tylko czas odpoczynku, wakacyjnych wyjazdów i pięknej słonecznej pogody. To również okres, w którym podczas...
Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości
Czarna jagoda (Vaccinium myrtillus L.) to wieloletnia, niewielka krzewinka. Osiąga wysokość około 20 cm - 40 cm. W Polsce można...
Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości
Chrzan pospolity(Armoracia rusticana) należy do roślin z rodziny kapustowatych. Osiąga wysokość około 1,5 m. Posiada duże liście, które mogą mieć...
Właściwości białych warzyw
W białym kolorze spotyka się przede wszystkim warzywa cebulowe, czyli: czosnek, por, cebulę, chrzan; ale także warzywa rzepowate (rzodkiew i rzepa). Do...
Właściwości czerwonych warzyw i owoców
Czerwone warzywa i owoce swoją barwę zawdzięczają karotenoidom, flawonoidom i antocyjanom. Im intensywniejszy mają kolor, tym są zdrowsze. Flawonoidy są...
Skorupki z jajek – zastosowanie i właściwości
Skorupki z jajek najczęściej lądują w koszu lub w kompostowniku. Warto natomiast przyjrzeć się ich właściwościom i sposobom jak można...
Pszczeli pyłek kwiatowy – właściwości lecznicze
To naturalny produkt pszczeli. Pyłki kwiatowe, czyli pyłki pochodzące od kwitnących roślin są najpierw zbierane przez pszczoły, a następnie częściowo przez...
Kiszonki na zimę
Kiszenie to dokonały sposób na konserwowanie warzyw, a także niektórych owoców. I choć bez problemu kiszonki można kupić w różnych...
Domowe kosmetyki. Jak zrobić tonik i macerat z nagietka?
Nagietek lekarski jest rośliną o bardzo szerokim zastosowaniu. Dzięki swoim właściwością jest używany w przemyśle zielarskim oraz kosmetycznym. W kosmetyce...
Orzech włoski – właściwości zdrowotne
Orzech włoski jest drzewem liściastym o gładkiej szarawej korze, która wraz z upływem lat ciemnieje. Jego gałęzie są szaro-oliwkowe, a...
Lecznicze właściwości grzybów
Właściwości odżywcze grzybów zawsze były kwestią sporną. Jednak w miarę postępujących badań, naukowcy odkryli, że spożywanie wiele gatunków grzybów, nawet...
Hortiterapia-terapia ogrodnicza
„Lekarz leczy, natura uzdrawia.” Hipokrates Przebywanie wśród natury od zawsze miało zbawienny wypływ na człowieka. Wystarczy krótki spacer do lasu, wyjście...
Śliwki – właściwości owoców sezonowych i suszonych
Sezon na śliwki trwa od lipca do września. W tym czasie najlepiej sięgać po świeże owoce. Choć istnieje wiele odmian...
Właściwości odżywcze jabłek
Jabłka są owocami, do których mamy dostęp praktycznie przez cały rok. Jednak późnym latem i jesienią, zerwane prosto z drzewa...
Porzeczka czarna (Ribes nigrum L.) – uprawa oraz właściwości owoców i liści
Krzewy porzeczki czarnej osiągaj wysokość do 2 m. Ich duże, sercowate liście z wierzchu są nagie, natomiast pod spodem posiadają...
Czereśnie – właściwości owoców i ogonków z czereśni
Smaczne i bardzo zdrowe owoce, których sezon trwa dosyć krótko. Nieodłącznie kojarzą się z nastaniem lata i ciepłą aurą. Doskonale...
Domowe maseczki na twarz
Naturalne maseczki zrobione w domu, są łatwym i tanim sposobem na poprawę cery. Do ich przygotowania wykorzystuje się produkty, które...
Bez czarny, bez lekarski (Sambucus nigra L.)
Wysoki krzew wyrastający na wysokość do 10 metrów. Pospolicie rośnie na terenie naszego kraju. Preferuje żyzne gleby na podmokłych terenach...
Rzeżucha – dlaczego warto spożywać ją nie tylko od święta?
Widok rzeżuchy od razu przywołuje w nas skojarzenia ze świętami wielkanocnymi. Choć jej ostry smak i zapach na pewno nie...
Jak radzić sobie z objawami przesilenia wiosennego ?
Przesilenie wiosenne to czas, kiedy czujemy się osłabieni, rozdrażnieni oraz brak nam chęci do życia. Osłabienie i złe samopoczucie przeważnie...
Brzoza – właściwości lecznicze pączków, liści i soku z brzozy
Brzozy uchodzą za niezwykle urodziwe drzewa liściaste. Zazwyczaj są bardzo smukłe i wysokie. Są drzewami jednopiennymi. Jesienią tworzą się u...
Hodowla kiełków w domu z wykorzystaniem kiełkownicy lub słoika
Zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony, warto wzbogacić swoje posiłki o wartościowe kiełki. Dostarczą one naszemu organizmowi wiele...
Maliny – właściwości owoców i liści malin
W Polsce najpopularniejszym gatunkiem malin, który można spotkać na obszarze całego kraju, jest malina właściwa (Rubus idaeus L.). Gatunek ten rośnie w lasach...
Winogrona – właściwości i zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Winogrona, czyli owoce winorośli są wykorzystywane w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Te niewielkie owoce w 75% składają się z wody. Idealnie...
Głóg (Crataegus L.) na mocne serce
Głóg jest ciernistym krzewem lub drzewem. Zakwita niewielkimi białymi kwiatami, a jesienią pokrywa się czerwonymi owocami. Najczęściej spotykamy go na...
Gruszki – jakie mają właściwości i dlaczego warto je spożywać?
Gruszki są jesiennymi owocami o dużej zawartości substancji odżywczych, witamin i minerałów. Mają właściwości lecznicze. Dawniej w medycynie ludowej odwar...
Jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) – zastosowanie i właściwości
Jałowiec jest długowieczną rośliną cyprysowatą. Osiąga wysokość do kilkunastu metrów, dlatego zaliczany jest do drzew lub krzewów. Choć jest rośliną...
Owoce aronii – właściwości
Aronia jest krzewem często spotykanym na działkach i w ogrodach. Ma niewielkie wymagania glebowe. Osiąga wysokość 2-3 m. Jej owocami...
Dzika róża (Rosa canina L.) – moc witaminy C oraz cenny surowiec kosmetyczny
Dzika różna jest krzewem wyrastającym do 3 m wysokości. Jej liście są ząbkowane, złożone z 5–7 jajowato-eliptycznych listków. Dzika róża...