Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Zdrowie i uroda

Właściwości odżywcze jabłek

3 min czytania
0
0
Właściwości odżywcze jabłek

Jabłka są owocami, do których mamy dostęp praktycznie przez cały rok. Jednak późnym latem i jesienią, zerwane prosto z drzewa są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.

W świeżym owocu znajdziemy ponad 80% wody. Jabłka są dobre dla osób dbających o linie, gdyż w 100g zawierają jedynie 30-50 kcal. Anglicy zwykli mówić: „Jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie” (An apple a day keeps the doctor away). Patrząc na to, jakie właściwości mają te owoce ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić.

Jakie witaminy ma jabłko?

Jabłka są bogate w witaminy: C, A, E, K oraz w witaminy z grupy B. Oprócz tego zawierają cenne mikroelementy i sole mineralne. Najwięcej witamin i minerałów znajduje się tuż pod skórką jabłek. Dlatego warto je jeść w całości bez obierania. Skórka jabłek zawiera ponadto błonnik, foliany, fitosterole.

Badania naukowe wykazały, że w skórce jabłek obecny jest kwas ursolowy mający działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Obniża również poziom cukru (przez co zapobiega otyłości) oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny i immunologiczny.

Dlaczego warto jeść jabłka?

-Poprawiają trawienie.
-Zawierają błonnik, dzięki któremu usprawniają perystaltykę jelit.
-Świeże lub pieczone jabłko zjedzone na czczo jest zalecane przy zaparciach.
-Twarde jabłka spożywane na surowo wzmacniają dziąsła.
-W jabłkach zawarta jest pektyna, która obniża poziom cholesterolu
-Owoce te poleca się na dolegliwości związane z sercem i nerkami.
-Świeżo wyciskany sok jabłkowy jest pomocny na schorzenia pęcherza moczowego oraz wątroby.

Jabłka dla urody

Spożywanie tych owoców korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Świeży sok z jabłek można stosować jako tonik do przemywania twarzy (likwiduje zmarszczki i ujędrnia skórę), a zmielone pestki z dodatkiem oliwy z oliwek mogą posłużyć za oczyszczający peeling do twarzy.

Co zrobić z jabłek?

Oprócz dżemów, soków i różnych przetworów z jabłek, nie można nie wspomnieć o popisowych ciastach z jabłkami, czyli szarlotce i jabłeczniku, które są idealnym deserem na jesienne wieczory. Skórki jabłek można ususzyć i dodawać je do herbaty. Warto z nich zrobić również ocet jabłkowy, który zawiera około 30 biopierwiastków i jest bardzo cenny dla zdrowia.

*Kupne jabłka w większości mogą być zaprawione różnymi środkami ochrony roślin, dlatego też przeważnie obieramy je ze skórki. Jednak dokładne umycie owoców najpierw zimną, a potem gorącą wodą, która rozpuści środki chemiczne, powinno załatwić sprawę.

Post Views: 1 122
UdostępnijUdostępnijPrzypnij
Poprzedni post

Cytaty o jesieni

Następny post

Koszenie i podlewanie trawnika

PowiązanePosty

Jagody goji
Zdrowie i uroda

Jagody goji – superfood o cennych właściwościach zdrowotnych

pszczoły
Zdrowie i uroda

Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów

jagody
Zdrowie i uroda

Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości

chrzan pospolity
Zdrowie i uroda

Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości

Białe warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości białych warzyw

Czerwone warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości czerwonych warzyw i owoców

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda