Właściwości zdrowotne jagód goji, są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Znane są z pozytywnego wpływu na odporność organizmu i nie tylko. Nie bez powodu owoce te określa się jako ,, superfoods”, ale o tym w dalszej części artykułu.
Roślina, na której rosną jagody goji, nosi nazwę kolcowół pospolity (Lycium barbarum L.) i należy podobnie jak pomidory, czy ziemniaki, do rodziny psiankowatych. Najcenniejsze, bo pochodzące z nienawożonych upraw są jagody goji, uprawiane w Himalajach. Te, pochodzące z południowo – wschodniej Azji oraz Europy mogą cechować się niższymi walorami odżywczymi. W smaku, owoce goji są słodkie, a zarazem cierpkie. Przypominają smak żurawiny.
Wartości odżywcze jagód goji
Jako superżywność owoce te mają szereg substancji odżywczych. Są bogate w białko, tłuszcze i węglowodany. Są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Oprócz tego zawierają m.in. miedź, żelazo, selen, wapń i fosfor.
Dlaczego, warto spożywać jagody goji?
- Polepszają trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika oraz pomagają oczyścić wątrobę z toksyn,
- Korzystnie wpływają na pracę serca i całego układu krążenia,
- Pozytywnie wpływają na pracę jelit, dzięki temu, że tworzą korzystne warunki do kolonizacji dobrych bakterii,
- Usprawniają pracę układu odpornościowego,
- Wzmacniają wzrok,
- Według badań mogą hamować wzrost komórek rakowych.
Ciekawostki:
- Owoce goji, cechują się niskim indeksem glikemicznym (u suszonych jagód goji, wynosi on 29), dlatego też mogą je jeść diabetycy.
- Nie powinni po nie sięgać osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe.
- Nie są również wskazane kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
- Świeże niedojrzałe owoce nie nadają się do spożycia, dlatego też kupuje się je jako suszone.
- Zalecana dawka suszonych owoców goji to około 10-12 g dziennie.