Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Zdrowie i uroda

Gruszki – jakie mają właściwości i dlaczego warto je spożywać?

3 min czytania
0
0
Gruszki – jakie mają właściwości i dlaczego warto je spożywać?

Gruszki są jesiennymi owocami o dużej zawartości substancji odżywczych, witamin i minerałów. Mają właściwości lecznicze. Dawniej w medycynie ludowej odwar z gruszek był stosowany w leczeniu przeziębień i kaszlu. Okłady były pomocne przy migrenach i bólach głowy oraz na trudno gojące się rany i owrzodzenia.

Grusza (Pyrus L.)

Grusza uprawiana jest głównie w sadach jako drzewo ozdobne. Najpopularniejsza jest grusza pospolita, której istnieje ponad 3000 odmian. Nazywana jest również gruszą polną lub gruszą dziką. Grusze są drzewami długowiecznymi. Posiadają zaokrąglone, eliptyczne liście o długości około 3-6 cm, lekko zaostrzone na końcach. Grusze zakwitają w kwietniu białymi lub białoróżowymi kwiatami zebranymi w baldachogrona, zanim jeszcze rozwiną się liście lub równocześnie w trakcie ich rozwoju. Owoce, czyli gruszki mają wydłużony stożkowaty kształt. Ich skórka jest ziarnista, dosyć gruba, w kolorze żółtym, zielonym lub brązowym. Owoce gruszy zawierają komórki kamienne.

Gruszki – właściwości i zastosowanie

Gruszki zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, PP i C. Są bogate w: wapń, magnez, żelazo, miedź, jod, bor, potas. Ponadto zawierają: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, węglowodany, pektyny. Dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika dają uczucie sytości. Zawierają również cukier – fruktozę, dlatego należy je spożywać z umiarem.

Owoce te pozytywni wpływają na pracę mózgu i koncentrację ze względu na to, że zawierają bor. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny również za dostarczenie wapnia do organizmu, dlatego spożywanie dojrzałych gruszek poleca się szczególnie osobom po złamaniach kości lub tym, którym grozi osteoporoza. Gruszki dzięki zawartości jodu pozytywnie wpływają na pracę tarczycy. Są lekkostrawne. Pomagają na zaparcia i biegunki. Na zaparcia należy spożywać miękkie owoce i dojrzałe, a przy biegunce odwary z cierpkich i mało soczystych owoców. Łagodzą wewnętrzne stany zapalne. Regulują pracę serca.

Gruszki najczęściej spożywa się na surowo jako zdrową przekąskę, ale równie smaczne są gotowane i duszone. Owoce surowe, jak i suszone mogą być dodatkiem do deserów, owsianek, musli. Suszone (te z kolei są cennym źródłem błonnika i witaminy C) można dodawać do kompotów. Kompot z suszonych gruszek jest dobrym środkiem na stany zapalne układu pokarmowego oraz przy zwalczaniu wysokiej gorączki.

Owoce te są również składnikiem kremów, toników, balsamów. Mają właściwości wygładzające skórę, nawilżają i ujędrniają ją. Chronią również przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Ciekawostki o gruszkach:

  • Ze względu na „kobiecy” kształt owoc ten jest zaliczany do afrodyzjaków.
  • Drewno gruszy wykorzystuje się do robienia instrumentów muzycznych np. fletów.
  • Symbolika gruszy: pomyślność i dobre zdrowie.
  • W medycynie chińskiej gruszki zaliczane są do pokarmów chłodnych, słodkich i kwaśnych.
  • W ajurwedzie owoce te należą do pokarmów chłodnych, słodkich i ściągających. Mają wzmacniać czynnik vata, a zmniejszyć wpływ pitta i kapha.
Gruszki
Post Views: 2 731
Tagi: gruszkiowoce
UdostępnijUdostępnijPrzypnij
Poprzedni post

Placek ze śliwkami: przepis na łatwe i smaczne ciasto

Następny post

Głóg (Crataegus L.) na mocne serce

PowiązanePosty

Jagody goji
Zdrowie i uroda

Jagody goji – superfood o cennych właściwościach zdrowotnych

pszczoły
Zdrowie i uroda

Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów

jagody
Zdrowie i uroda

Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości

chrzan pospolity
Zdrowie i uroda

Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości

Białe warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości białych warzyw

Czerwone warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości czerwonych warzyw i owoców

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda