Właściwości odżywcze grzybów zawsze były kwestią sporną. Jednak w miarę postępujących badań, naukowcy odkryli, że spożywanie wiele gatunków grzybów, nawet tych mniej popularnych, może przyczynić się do poprawy zdrowia.
Świeże grzyby zawierają około 80-90% wody. Spośród witamin można w nich znaleźć: prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, D oraz PP. Grzyby są również bogate w minerały: fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, jod, cynk, miedź, selen. Oprócz tego zawierają białko, cukry, kwasy organiczne oraz wysoce przyswajalne nienasycone kwasy tłuszczowe. Oczywiście w zależności od gatunku zawartość substancji czynnych w grzybach będzie zróżnicowana.
Zawartość powyższych składników wskazuje na to, że spożywanie grzybów wspomaga odporność organizmu, pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Przykłady grzybów stosowanych dawniej do leczenia różnych dolegliwości
Maślak sitarz (sitak) zawiera substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Odwarem z kapelusza sitarza leczono choroby gardła i jamy ustnej, a także używano go do moczenia stóp w przypadku grzybicy skóry i paznokci.
Kurka (pieprznik jadalny)
Grzyby te są bogactwem minerałów i witamin. Zawierają cenne białka i aminokwasy. Stosuje się je w stanach zapalnych organizmu, schorzeniach wirusowych i bakteryjnych. Są niezastąpione w walce z pasożytami. Dawniej robiono z nich wyciągi alkoholowe, którymi leczono zapalenie gardła, grypę oraz kaszel. Z kurek można zrobić również maść na zmiany skórne. Jest ona pomocna w przypadku leczenia odmrożeń, świądu, ukąszeń owadów, czy owrzodzeń.
Borowik szlachetny (prawdziwek)
W postaci nalewki alkoholowej stosowano go do leczenia miażdżycy. Taka nalewka miała również dodać sił rekonwalescentom. Z borowików robiono również olej, który stosowany na czczo był lekiem na zaparcia, problemy z jelitami i hemoroidy. Stosowano go również do oczyszczenia organizmu z toksyn. Zewnętrznie borowika używano na trudno gojące się rany, oparzenia, wrzody.
Grzyby dla każdego?
Grzyby mimo swoich cennych właściwości są ciężkostrawne i długo zalegają w układzie pokarmowym. Dlatego też nie są wskazane dzieciom poniżej trzeciego roku życia oraz osobom z dolegliwościami wątroby, przewodu pokarmowego i nerek. Podczas spożywania grzybów nie powinno się pić alkoholu, bo taka kombinacja może prowadzić do podrażnienia żołądka i bólu brzucha. Przeciwwskazaniem do spożywania grzybów jest również niezdolność do trawienia jednego z cukrów występujących w grzybach, czyli trehalozy.
Warto pamiętać o tym, że grzyby pochłaniają różne substancje z zewnątrz i nie tylko (pochłaniają również tłuszcz, na którym są smażone, a wiadomo, że tłuszcz poddany obróbce cieplej jest szkodliwy dla zdrowia). Dlatego ważne jest, aby grzyby zbierać z obszarów czystych, położonych z daleka od fabryk, dróg.
Przede wszystkim należy zbierać grzyby tylko te, które znamy, a co do leczenia za pomocą grzybów, to zawsze lepiej skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Natura i Ty, nr 9-10/2015