Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Matka Natura
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Home Zdrowie i uroda

Jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) – zastosowanie i właściwości

3 min czytania
0
0
Jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) – zastosowanie i właściwości

Jałowiec jest długowieczną rośliną cyprysowatą. Osiąga wysokość do kilkunastu metrów, dlatego zaliczany jest do drzew lub krzewów. Choć jest rośliną o zmiennym pokroju, to przeważnie ma formę wzniesioną, kolumnową. Kora jałowca ma barwę czerwono-brunatną. Jego liśćmi są wąskie, ostro zakończone igły. Jałowiec pospolity jest rośliną dwupienną. Posiada żółte kwiaty męskie, które są podłużne i skierowane w dół. Kwiaty żeńskie to zielonkawe niewielki szyszki. Owocem jałowca jest kulista, czarna szyszkojagoda o średnicy około 8 mm. W dojrzałym owocu w środku znajdują się trzy nasiona. Szyszkojagody zawierają olejki eteryczne, żywice, cukry, kwasy organiczne.

Jałowce preferują glebę piaszczystą, dlatego można spotkać je najczęściej w borach sosnowych. Jak sama ich nazwa wskazuje, mogą rosnąć na jałowych glebach. Lubią stanowiska słoneczne, ale równie dobrze mogą rosnąć w półcieniu. Powszechnie występują na terenie całego niżu oraz w Karpatach.

Jałowiec pospolity

Jałowiec właściwości

Surowce zielarskim są owoce jałowca, czyli szyszkojagody. Można je zbierać jesienią po przymrozkach lub zimą. Należy je suszyć w temperaturze do 35°C. Suszone w wyższej temperaturze stracą olejki eteryczne. Prawidłowo wysuszony surowiec jest fioletowo-brunatny lub czarny. Suszone szyszkojagody w smaku są słodkawo-gorzkie i nieco cierpkie. Odznaczają się silnym, balsamicznym zapachem.

Napary z wykorzystaniem suszonego surowca mają działanie żółciopędne i moczopędne. Działają również wykrztuśnie. Przedawkowanie jałowca ze względu na silne działanie moczopędne może jednak skończyć się podrażnieniem nerek. Owoce jałowca wzmagają apetyt i poprawiają procesy trawienne.

Z owoców jałowca można otrzymać także olejek jałowcowy, który stosowany zewnętrznie działa bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie. Przynosi ukojenie w przypadku bólów reumatycznych i w nerwobólach. Oprócz tego jest stosowany w aromaterapii ze względu na swoje działanie uspokajające i odprężające. Niepożądanym działanie olejku jałowcowego może być zapalenie skóry.

Przy stosowaniu jałowca należy zachować dużą ostrożność. Szczególnie osoby z niewydolnością nerek w tym przypadku powinny zasięgnąć konsultacji u lekarza. Preparatów z jałowca nie powinny stosować kobiety w ciąży.

Ciekawostki o jałowcu:

  • Miękkie i trwałe drewno jałowca było cenione przez rzeźbiarzy i stolarzy, którzy chętnie wykorzystywali je do swoich prac.
  • Z korzeni wyrastających nad ziemią wyplatano dawniej koszyki.
  • Jałowiec jest ziołem kadzidlanym i do dzisiaj jest palony w kościołach podczas nabożeństw.
  • Tradycją na śmigus-dyngus na Kaszubach jest chłostanie się gałązkami jałowca.
  • W kuchni jałowiec wykorzystuje się jako przyprawę do dań mięsnych.
Jałowiec pospolity

Źródło:

  • Leśne rośliny zielarskie, M. Polkowska.
  • Na początku było drzewo, praca zbiorowa pod redakcją A.Rodak-Śniecińskiej.
Post Views: 2 183
Tagi: jałowiecziołolecznictwo
UdostępnijUdostępnijPrzypnij
Poprzedni post

Wrzos pospolity (Calluna vulgaris)

Następny post

Jak przechowywać warzywa?

PowiązanePosty

Jagody goji
Zdrowie i uroda

Jagody goji – superfood o cennych właściwościach zdrowotnych

pszczoły
Zdrowie i uroda

Naturalne sposoby po ukąszeniu owadów

jagody
Zdrowie i uroda

Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości

chrzan pospolity
Zdrowie i uroda

Chrzan pospolity – zastosowanie i właściwości

Białe warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości białych warzyw

Czerwone warzywa
Zdrowie i uroda

Właściwości czerwonych warzyw i owoców

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Kategorie

  • Diy (23)
  • Kwiaty (30)
  • Moja permakultura – blog (22)
  • Natura (48)
  • Ogród biodynamiczny (31)
  • Permakultura (1)
  • Piękne cytaty (13)
  • Porady ogrodnicze (63)
  • Prace w ogrodzie (12)
  • Proste przepisy (3)
  • Przysłowia (12)
  • Rośliny doniczkowe (21)
  • Rośliny lecznicze (26)
  • Warzywa (17)
  • Zdrowie i uroda (31)

POPULARNE ARTYKUŁY

Cytaty o ogrodzie
Piękne cytaty

Cytaty o ogrodzie

Permakultura w ogrodzie
Moja permakultura - blog

Permakultura w ogrodzie

Grządki bez przekopywania w permakulturze
Moja permakultura - blog

Grządki bez przekopywania w permakulturze

wianek ze stokrotek
Diy

Jak zrobić wianek ze stokrotek?

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku
Moja permakultura - blog

Uprawa dyni i cukinii na kompostowniku

Uprawa ziemniaków w permakulturze
Moja permakultura - blog

Uprawa ziemniaków w permakulturze

Napisz do nas!

Chcesz się z nami skontaktować? Chcesz pochwalić się swoim ogrodem?
Napisz do nas na adres: kontakt@matkanatura.pl

  • Dobry sennik
  • Quizy dla wiedzy
  • Quiz4knowledge
  • Polityka prywatności i regulamin
  • O stronie

© 2020 Matka Natura


Post Views:
0
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Matka Natura
  • Ogród
    • Permakultura
    • Ogród biodynamiczny
    • Porady ogrodnicze
    • Prace w ogrodzie
    • Rośliny w ogrodzie
      • Kwiaty
      • Warzywa
    • Rośliny lecznicze
  • Natura
  • Rośliny doniczkowe
  • Zdrowie i uroda
  • Czas wolny
    • Diy
    • Piękne cytaty
    • Proste przepisy
    • Przysłowia

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda