Efektowny krzew o białych kulistych kwiatostanach, które nieco zwisają z cienkich gałęzi. Kalina kwitnie od maja do lipca. Gdy jej kwiaty zaczynają przekwitać, to zmieniają barwę na różową. Kalina koralowa wyrasta do 4 metrów.
Krzew ten wymaga żyznej, wilgotnej gleby, wtedy najobficiej zakwita. Jest wytrzymała na mróz. Najczęściej spotyka się ją w zacienionych miejscach, w lasach, zaroślach, wzdłuż rzek. Jej zielone liście, jesienią zmieniają kolor na ciemnoczerwony, więc zarówno wiosną jak i jesienią krzew ten wygląda bardzo dekoracyjnie. Owocem są kuliste pestkowce o wielkości około 8-10mm, które dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Dawniej z liści robiono napary, które miały uśmierzyć ból gardła.
W ziołolecznictwie kalina koralowa stosowana jest jako lek o działaniu moczopędnym, uspokajającym, ściągającym. Surowcem zielarskim jest kora kaliny, którą zbiera się z drobnych gałązek wczesną wiosną w marcu lub kwietniu i suszy w temperaturze 40°C. Wysuszony surowiec ma gorzkawy smak. Kora kaliny zawiera: garbniki, sole mineralne, olejek eteryczny, fitosterole i inne. Podobne właściwości mają owoce kaliny, natomiast w postaci surowej są trujące. Odpowiednia obróbka pozwala jednak na przygotowanie z nich smacznych powideł, dżemów.