Cięcie drzew jest ważnym zabiegiem pozwalającym utrzymać je w dobrej kondycji. Wyróżniamy kilka rodzajów cięcia: przycinanie drzewek od razu po posadzeniu, cięcie formujące, cięcie prześwietlające, cięcie odmładzające. Poniżej znajduje się więcej szczegółów na temat każdego z cięć.
Przycinanie drzewek po posadzeniu
Zabieg ten jest wskazany dla drzewek dwuletnich, dostępnych w sprzedaży. Pozwala on przywrócić równowagę między częścią nadziemną drzewa a korzeniami, które bardzo możliwe, że podczas wykopywania drzewka ze szkółki, mogły ulec zniszczeniu. Takie korzenie nie są w stanie pobrać wystarczającej ilości wody oraz składników mineralnych, by zaopatrzyć w nie koronę. Nie przycięcie korony drzewa może spowodować więc, że po pewnym czasie drzewko zacznie zamierać z powodu niewystarczającego przyswajania składników pokarmowych. Mocno uszkodzone korzenie należy przyciąć, zostawiając 1/3 długości pędów. W przypadku drzewek z w miarę dobrze zachowanymi korzeniami lekko skracamy ich pędy, przycinając około 1/2 długości.
Dzięki przycięciu formujmy także koronę drzewa, która, aby mogła utrzymać dużą ilość owoców, powinna mieć mocne konary, dlatego też w przypadku młodych koron należałoby usunąć z nich wszystkie pędy, które wyrastają pod kątem ostrym.
W przypadku sadzenia drzewek jednorocznych należałoby je przyciąć nad szóstym oczkiem (liczymy od miejsca, w którym ma zacząć się jego korona). Boczne pędy również usuwamy, pozostawiając jedynie te, które stworzą koronę drzewa.
Cięcie formujące
Cięcie formujące nie tylko służy nadaniu odpowiedniego kształtu koronie drzewa, ale także pobudza roślinę do wzrostu oraz kwitnienia. Najlepiej takie cięcie wykonywać, kiedy roślina jest w stanie spoczynku, natomiast nie należy stosować tego cięcia, gdy na zewnątrz jest ujemna temperatura. Jest to ogólna zasada, choć niektóre gatunki drzew lepiej formować w porze wiosenno-letniej. Tutaj zasada będzie taka, że drzewa, które zakwitają latem lub jesienią, przycina się wiosną, zanim jeszcze pojawią się pąki. Z kolei rośliny drzewa zakwitające wiosną przycina się wtedy, gdy przekwitną.
Cięcie odmładzające
To dosyć inwazyjny zabieg, jednak bardzo potrzebny długoletnim drzewom i krzewom. Stare drzewa owocowe mają dużą wartość i często są odporne na choroby i wytrzymałe na niskie temperatury. Bywa tak, że drzewa te wyrastają dosyć wysoko, przez co trudniej jest zebrać z nich owoce. Warto więc przyciąć ich wierzchołek i górne konary. W przypadku drzew owocowych i krzewów, które zakwitają latem, cięcie wykonuje się zimą, ale w dniu, w którym nie ma mrozu, a przez kolejne dni po przycięciu nie nastąpi znaczne obniżenie temperatury. Krzewy, które zakwitają dość wcześnie, przycina się w okresie późnowiosennym i letnim. Trzeba mieć na uwadze to, że niektóre krzewy przycięte zimą, nie zakwitną w najbliższą wiosnę, a dopiero w kolejnym sezonie.
Prześwietlanie koron
Drzewa owocowe warto również prześwietlać, czyli usuwać nadmierną ilość gałęzi z jego korony. Taki zabieg jest szczególnie konieczny dla młodych drzew. Pozwala on na skorygowanie kształtu drzewka, a także dzięki niemu możemy zagęścić jego koronę. Drzewka najlepiej przycinać w suche, słoneczne dni, kiedy temperatura na zewnątrz jest powyżej 5°C. Cięcia zaczynamy od jabłoni, grusz i śliwa. Z kolei wiśnie i czereśnie przycina się latem po zebraniu z nich owoców.
Jak poprawnie prześwietlać drzewa?
Gałęzie prześwietlamy w taki sposób, aby rosły one luźno, nie powinny układać się jedna na drugiej, czy zaplatać między sobą. Podczas prześwietlania należy również usuwać uszkodzone gałęzie lub z objawami chorób.
Dlaczego warto przeprowadzać ciecia drzew owocowych?
Przycinanie pozwala regulować wysokość drzewa, jego rozpiętość oraz kształt korony.
Cięcia powodują poprawę zagęszczenia i nasłonecznienia korony.
Dzięki przycinaniu możemy ograniczyć ilość grzybów oraz zapobiec nadmiernemu owocowaniu.
Przycinanie wpływa również na poprawę jakości owoców.
źródło fot. canva