Jabłka, które będziemy przechowywać przez zimę, zrywa się jesienią, najczęściej do końca października. Choć istnieją również odmiany, których owoce nadają się do zbioru dopiero po przymrozkach. Niemniej jednak jabłka należy zrywać, gdy są dojrzałe, tylko wtedy łatwo odrywają się od pędów. Jedynie takie okazy będą się dobrze przechowywały. Zrywania jabłek najlepiej podjąć się kilka razy. Wówczas systematycznie będziemy mogli zapełniać swoje zbiory owocami, które przez to, że znajdują się w różnych zakamarkach korony drzewa, dojrzewają nierównomiernie. Jabłka należy zrywać delikatnie razem z szypułką. Uszkodzone, czy obite owoce nie będą nadawały się do przechowywania. Zebrane zdrowe jabłka najlepiej od razu umieścić w pojemniku, w którym będą trzymane przez zimę.
Więcej na temat przechowywania jabłek przeczytasz TUTAJ