Śliwki w zależności od odmiany dojrzewają od lipca do października i dlatego należy je zbierać etapami. Najlepiej zacząć zrywanie od dolnych gałęzi, przesuwając się wyżej po górne owoce z korony drzewa. Dojrzałe śliwki bardzo łatwo jest oderwać od gałęzi. Na zbiór owoców najlepiej wybrać pogodny, bezdeszczowy dzień.
Śliwki, z których chcemy zrobić przetwory, powinny być w pełni dojrzałe i miękkie. Im dłużej pozostawimy je na drzewie, tym będą słodsze w smaku. Najsmaczniejsze węgierki powinny być mocno przebarwione, a przy szypułce mieć lekko zmarszczoną skórkę. Takie śliwki na pewno będą słodkie.
Śliwki z pomarszczoną skórkę będą się również dłużej przechowywały. Jeśli będziemy je trzymać w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, to mogą być przechowywane około 2 do 3 tygodni. Do przechowywania należy zbierać je razem z szypułkami.