Pierwszymi objawami świadczącymi o tym, że pomidory zostały zaatakowane zarazą ziemniaczaną, są widoczne żółtawobrązowe lub zielonobrunatne plamy, które w miarę upływu czasu z czasem stają się coraz bardziej brunatnoczarne i obejmują całego pomidora. Najczęściej zmiany te pojawiają się na pomidorach pod koniec maja lub na początku czerwca.
Warunki sprzyjające rozwojowi zarazy ziemniaczanej, to częste i obfite opady powodujące utrzymującą się wysoką wilgotność powietrza, a także temperatura powietrza nieprzekraczająca 18ºC. Taka pogoda powoduje, że już w przeciągu kilku dni możliwy jest rozwój zarazy ziemniaczanej na liściach oraz owocach. Dotyka ona nie tylko pomidory, ale także ziemniaki i papryki.
Jak chronić pomidory przed zarazą ziemniaczaną?
Porażone rośliny należy niezwłocznie zebrać i zniszczyć, gdyż choroba ta przy ciepłej i wilgotnej pogodzie, bardzo szybko się rozprzestrzenia.
Można również wykorzystać naturalne środki zapobiegawcze takie jak:
– Obrywanie dolnych liści, w momencie, gdy pomidory zaczynają owocować.
– Podczas podlewania pomidorów nie zraszać liści.
– Nie sadzić pomidorów obok ziemniaków.
Opryski na zarazę ziemniaczaną pomidorów:
– Opryski z sody oczyszczonej i wody. Dajemy łyżeczka sody na litr wody.
– Opryski z drożdży i wody. Wystarczy 50 g drożdży piekarskich rozpuścić w 5 l letniej wody.