Skorupki z jajek najczęściej lądują w koszu lub w kompostowniku. Warto natomiast przyjrzeć się ich właściwościom i sposobom jak można je ponownie wykorzystać. Okazuje się, że skorupki są cennym źródłem wapnia i innych ważnych dla naszego organizmu składników mineralnych takich jak: żelazo, bor, miedź, cynk, siarka. Można je jeść, a ich przyjmowanie pomaga w leczeniu osteoporozy. Spożycie około 3g sproszkowanych skorupek jajek dziennie jest w stanie zaspokoić nasze zapotrzebowanie na wapń. Spożycie skorupek poprawia także funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodzi zaparcia, ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia włosy i paznokcie, regeneruje skórę.
Sproszkowane skorupki jajek można wykorzystać do peelingu. Tylko muszą być one bardzo dokładnie zmielone, najlepiej w młynku do kawy. Tak uzyskany proszek wystarczy wymieszać np. z olejem z pestek winogron. Opcjonalnie można dodać kilka kropel olejku eterycznego, aby uzyskać przyjemniejszy zapach. Peeling należy stosować do całego ciała. Skóra po takim zabiegu będzie gładsza i jędrniejsza.
Skorupki wzbogacają również glebę w węglan wapnia, stymulują wzrost roślin i dlatego warto rozsypać je również w ogrodzie. Nie należy natomiast stosować ich pod rośliny, które preferują kwaśną glebę. Będą to np. storczyki, paprocie, wrzosy oraz borówki amerykańskie. Rośliny, które lubią glebę zasadową, będą natomiast bardzo zadowolone z takiego nawozu wapniowego. Spośród warzyw skorupki można rozsypać pod fasolą, pomidorami, czy cukiniami. Dla kwiatów takich jak: tulipany, liliowce, czy piwonie również będzie to dobry nawóz.
źródło fot. pixabay.com