Krwawnik pospolity jest powszechnie spotykaną aromatyczną, leczniczą rośliną; gęsto porastającą łąki, polany, obrzeża lasów oraz pola. Można ją również spotkać przy drogach i zabudowaniach.
Wyrasta na wysokość około 50 cm. Posiada sztywną łodygę, na której szczycie znajdują się koszyczki drobnych białych kwiatów, zebrane w baldachogrona. Krwawnik kwitnie od czerwca do września.
Właściwości krwawnika
Roślina ta zawiera m.in. olejki eteryczne o właściwościach bakteriostatycznych, witaminę c oraz sole mineralne. Jest wykorzystywana w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, zapobiega stanom zapalnym, a przede wszystkim jest znana ze skutecznego oczyszczania krwi. Działa przeciwkrwotocznie, pomaga w regulacji cyklu menstruacyjnego, przyśpiesza gojenie ran, łagodzi zapalenia skóry. Ma działanie przeciwzapalne, gojące i wzmacniające. Świeże listki można oddawać do sałatek, kanapek. Dzięki ostro-gorzkawemu smakowi mogą być używane jako przyprawa do dań obiadowych. Wyciągi z krwawnika są składnikiem kremów, balsamów, maseczek, szamponów.
Jak suszyć krwawnik?
Do ususzenia zbiera się całe kwitnące ziele krwawnika lub same kwiaty. Zbierając kwiaty, należy ściąć kwiatostany w odległości 2 cm, od najniżej położonego rozwidlenia szypułek kwiatostanowych. Jeśli zbieramy ziele krwawnika, to należy ścinać górną, ulistnioną część kwitnących pędów. Najlepiej używać do tego celu ostrego noża lub nożyczek. Trudno jest ręcznie ułamać łodygę i niechcący można ją wyrwać wraz z korzeniami. Surowiec należy zbierać z miejsc nasłonecznionych, ponieważ zawiera wówczas więcej olejków eterycznych. Zebrane ziele należy suszyć w zacienionym miejscu. Ususzony surowiec zachowuje naturalny kolor kwiatów i liści oraz balsamiczny, intensywny zapach.
Warto wiedzieć, że krwawnik pospolity rosnący w sąsiedztwie roślin uprawnych zwiększa ich odporność na choroby, sprzyja wzrostowi oraz zwiększa aromat ziół, a dodatek liści krwawnika do kompostu przyśpiesza jego rozkład.
źródło: Zbieramy zioła, K. Mikołajczyk, M. Reszczyńska.