Lubczyk pochodzi z górskich terenów Azji. W Europie można go spotkać w Alpach i Pirenejach. Jest rośliną wieloletnią. Jej liście wyglądem przypominają liście selera. Ma bardzo aromatyczny zapach ze względu na zawartość olejków eterycznych. Roślina ta jest chętnie wykorzystywana w kuchni jako przyprawa oraz do celów leczniczych. Uprawiana w przydomowych ogródkach. Uważana jest również za afrodyzjak. Świeże liście są źródłem soli mineralnych i witamin.
Uprawa
Lubczyk jest rośliną ciepłolubną, która preferuje słoneczne stanowiska. Zatem najlepiej będzie rosła, gdy będzie miała zapewniony dostęp do światła. Gleba pod uprawę lubczyku powinna być zasobna w próchnicę, przepuszczalna i odpowiednio wilgotna. Bardzo dobrze rośnie na glebach zasobnych w wapń. Nasiona wysiewa się na rozsady (wczesną wiosną) lub od razu do gruntu w sierpniu (na głębokość 1 cm). Rośliny z rozsady wysadza się do ziemi w kwietniu w rozstawie 40×40 cm. Rośliny nadające się do wysadzenia na miejsce stałe powinny mieć już rozwinięte 3-4 listki. Lubczyk kwitnie od czerwca do lipca. Roślina w pierwszym roku wytwarza kępy dużych liści, natomiast w kolejnych latach wyrasta, silnie w górę, tworząc na swoich wysokich rozgałęzieniach kwieciste baldachy. Na sierpień i wrzesień przypada dojrzewanie owoców lubczyku.
Zbiór i suszenie
Liście lubczyku zbiera się na bieżąco. Można je również ususzyć lub zamrozić. W tym celu należy zbierać tylko te intensywnie zielone. Korzenie wykopuje się, gdy roślina jest w drugim roku uprawy. Najlepiej zrobić to jeszcze przed rozpoczęciem okresu wegetacyjnego, czyli wczesną wiosną lub późną jesienią. Wykopany korzeń należy dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Również usuwamy z niego wszelkie zepsute części. Tak przygotowany korzeń możemy pokroić na mniejsze fragmenty i suszyć w temperaturze około 30-35ºC.
Zastosowanie lubczyku
Z korzeni można przygotować lecznicze napary. Lubczyk reguluje procesy trawienne. Stosuje się go przy bólach brzucha, niestrawnościach. Usprawnia pracę nerek i wątroby. Liście dodaje się do zup, sosów, pieczeni, sałatek, twarożków.